Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Nuhodžić- Makavi Kogali: Nastavak dobre saradnje MUP-a i UNICEF-a

Nuhodžić- Makavi Kogali: Nastavak dobre saradnje MUP-a i UNICEF-a
Datum objave: 06.10.2017 15:51 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo unutrašnjih poslova, u dijelu svojih nadležnosti, nastaviće da pruža doprinos na unapređenju i zaštiti prava djeteta, a u ovim naporima može računati na podršku UNICEF-a, poručeno je sa prvog sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i novoimenovanaog šefa Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osame Makavija Kogalija.

Čestitajući novoimenovanom šefu UNICEF-a na mandatu, ministar Nuhodžić podsjetio je na projekte koje je MUP u prethodnom periodu sprovodio u saradnji sa ovom organizacijom u oblasti zaštite djece od nasilja, porodičnog i nasilja na internetu, maloljetničkih brakova kod RE populacije, te dječijeg prosjačenja.

Sastanak je bio prilika i da se sagovornici osvrnu i na globalnu inicijativu We Protect u kojoj je MUP uzeo učešće, a koja se tiča zaštite djece na internetu, a naročito je istaknuta ekspertska podrška koju je UNICEF pružio pri izradi Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja u porodici za period 2017-2021. godine, čiji je važan strateški cilj i osnaživanje policijsko-pravosudnog sistema, kroz rаzvoj profesionalnih kompetencija službenikа Policije.

Šef Predstaništva UNICEF-a Osama Makavi Kogali pohvalio je napore Crne Gore na planu usvajanja normativnog okvira i sprovođenja javnih politika u obasti zaštite prava djeteta, u skladu sa međunarodnim standardima.

Zajednički je ocijenjeno da je kvalitet dosadašnje saradnje bio na visokom nivou, te da u narednom periodu treba nastaviti u tom pravcu, kroz jačanje mehanizama za implementaciju, edukaciju i strateški pristup, kako bi se dao doprinos unapređenju sistema zaštite djece u Crnoj Gori. U tom smislu, u narednom periodu intenzivno će se raditi kako na jačanju kadrovskih kapaciteta MUP-a koji se bave ovom problematikom, tako i prevenciji nasilja i jačanju svijesti građana o značaju zaštite djece od različitih vidova prijetnji.