Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Ministar Nuhodžić učestvovao na ministarskoj konferenciji „Brdo procesa“

Ministar Nuhodžić učestvovao na ministarskoj konferenciji „Brdo procesa“
Datum objave: 08.09.2017 12:55 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić učestvovao je danas na ministarskoj konferenciji „Brdo procesa“, koja se održava na Brdu kod Kranja. Na konferenciji je ozvaničen početak sprovođenja inicijative Evropske unije „Integrisano upravljanje na području unutrašnje bezbjednosti“, koja potvrđuje značaj partnerstva Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

U kontekstu regionalne saradnje, ministar Nuhodžić je naglasio da je Crna Gora snažno posvećena permanentnom jačanju dobrosusjedske politike i povjerenja među državama Zapadnog Balkana i da ulaže značajne napore da se, kroz različite mehanizme regionalne koordinacije, prepoznaju prioriteti kao osnov za iznalaženje zajedničkih odgovora na ključne izazove sa kojima se suočavamo – suprotstavljanje teškom i organizovanom kriminalu, upravljanje migracijama, obezbjeđivanje granica i druge prijetnje.

MUPMinistar Nuhodžić se na marginama konferencije sastao sa makedonskim kolegom, ministrom Oliverom Spasovskim. Tom prilikom, sagovornici su ocijenili da dosadašnja kvalitetna saradnja u oblasti unutrašnjih poslova predstavlja čvrstu osnovu za dodatno unaprjeđenje odnosa. Govoreći o izazovima na planu integracionih procesa država Zapadnog Balkana, ministar Spasovski je čestitao Crnoj Gori članstvo u NATO-u i pohvalio napredak na putu pristupanja Evropskoj uniji, što u značajnoj mjeri doprinosi stabilnosti i bezbjednosti regiona u cjelini. Ministar Nuhodžić je ukazao na značaj zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala i suzbijanja nezakonitih migracija, konstatujući potrebu daljeg intenziviranja saradnje na bilateralnom planu u pravcu jačanja vladavine prava.