Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Državni sekretar i nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović govorio na otvaranju Regionalnog Evroatlantskog kampa REACT

Državni sekretar i nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović govorio na otvaranju Regionalnog Evroatlantskog kampa REACT
Datum objave: 25.08.2017 19:37 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar i nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović govorio je danas na otvaranju desetog, jubilarnog Regionalnog Evroatlantskog Kampa REACT, koji se ove godine održava na Žabljaku.

U svom obraćanju Pejanović je naglasio da desetogodišnja tradicija održavanja ove jedinstvene ljetnje škole doprinosi obrazovanju i edukaciji mladih ljudi na temu evropskih i evroatlantskih integracija i svih oblasti sa njima povezanih.

“Pravovremeno i objektivno informisanje i edukacija mladih o temama koje su od značaja za njihovu budućnost i budućnost Crne Gore, višestruko je značajno. Predstaviti ono što su vrijednosti koje dijelimo i ono što afirmiše našu državu, te ono što jeste savremeni međunarodni poredak, znači dati mladima priliku da, na osnovu činjenica, sami odluče o tome u kom pravcu će graditi svoju budućnost i u kakvoj državi žele da žive”, istakao je Pejanović.

Govoreći o postignutim rezultatima rekao je da je Crna Gora kao 29. članica NATO-a obezbijedila mjesto subjekta koji sa ostalim državama članicama donosi odluke o pitanjima od krucijalne važnosti; i poslala jasnu poruku o spremnosti na unaprjeđivanje regionalne i međunarodne saradnje, mirnog rješavanja konflikata, poštovanja ljudskih prava i sloboda, demokratskog razvoja, ali i spremnosti da svoj integritet odbrani uz pomoć onih sa kojima ove vrijednosti i dijeli. Ukazao je i na to da je upravo ovo rezultat Crne Gore koji potvrđuje istorijski pravac i koji treba opravdati i u budućnosti, kao i da ostvarivanje državnih interesa i bezbjednosnih ciljeva zasnovanih na principima razvijene demokratije, pravne države, funkcionalne tržišne ekonomije, orijentacije prema evroatlantskim i evropskim integracijama nema alternativu.

“Naše aktivnosti se članstvom ne završavaju, naprotiv, one se nastavljaju, još jače i intenzivnije. Zajednički ćemo raditi na praćenju i sprovođenju obaveza koje proizilaze iz članstva Crne Gore u NATO, prevashodno obaveza iz Sjevernoatlantskog ugovora i drugih pravnih akata NATO-a” naveo je Pejanović.

Na kraju, izrazio je očekivanje da će učešće u ovom kampu polaznicima donijeti nova iskustva i znanja i biti korak dalje u kreiranju njihove budućnosti.

Cjelokupno izlaganje državnog sekretara možete preuzeti ovdje