Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Službe da podignu nivo operativne spremnosti zbog opasnosti od požara usljed najavljenih visokih temperatura

Datum objave: 30.07.2017 13:34 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Shodno upozorenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u kome se navodi da će u periodu od 31. jula do 07. avgusta 2017. godine naše područje biti pod uticajem toplog tropskog talasa koji će usloviti visoke temperature vazduha, a koje prouzrokuju visoke vrijednosti indeksa opasnosti od požara, Direktorat za vanredne situacije MUP-a preko Operativno-komunikacionog centra 112, poslao je upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti.

Poziv je poslat svim opštinama, Upravi policije, svim službama zaštite i spašavanja, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, nacionalnim parkovima, Željezničkoj infrastukturi Crne Gore, Direkciji za saobraćaj, Upravi za šume, Elektroprivredi Crne Gore, Crnagoraputu, Upravi pomorske sigurnosti i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. U pozivu je data detaljna informacija o očekivanim vremenskim prilikama, a poslat je u skladu sa preventivnim aktivnostima koje se sprovode za slučaj ekstremnih vremenskih prilika.

Direktorat za vanredne situacije konstantno će pratiti stanje na terenu i u skladu sa razvojem događaja, a shodno svojim nadležnostima, angažovaće sva raspoloživa ljudska, materijalna i tehnička sredstva. U slučaju da građanima zatreba pomoć, podsjećamo na brojeve hitnih službi i to: 112 (broj za hitne situacije Direktorata za vanredne situacije), 122 (Uprava policije), 123 (službe zaštite i spašavanja) i 124 (Zavod za hitnu medicinsku pomoć).

Direktorat za vanredne situacije MUP-a apeluje na građane da izbjegavaju radnje koje potencijalno mogu izazvati požar, poput paljenja otpada, suve trave i grančica na otvorenom prostoru u toku ljetnjih mjeseci, da ne koriste roštilj u šumi ili na mjestima u blizini suve trave, da ne bacaju upaljene cigarete i staklo u prirodu, te poštuju znake zabrane pristupa tokom perioda visokog rizika od požara.