Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Pejanović-Kairiene: Članstvo Crne Gore u NATO korak naprijed u u jačanju bilateralnih odnosa sa saveznicama

Pejanović-Kairiene: Članstvo Crne Gore u NATO korak naprijed u u jačanju bilateralnih odnosa sa saveznicama
Datum objave: 12.04.2017 13:52 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova i nacionalni koordinator za NATO, mr Dragan Pejanović, primio je danas ambasadorku Republike Litvanije u Crnoj Gori, Rasu Kairiene.

Državni sekretar Pejanović je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Vlada Republike Litvanije pruža Crnoj Gori u procesu evropskih i euroatlantskih integracija, posebno u periodu njenog predsjedavanja EU kada je i došlo do otvaranja pet pregovaračkih poglavlja, među kojima su i pregovaračka poglavlja 23 i 24. Zahvalio se na efikasnoj ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO alijansi, ističući veliko zadovoljstvo okonačenjem procedure ratifikacije istog u SAD. Takođe, predstavio je rad Komunikacionog tima članstva za NATO  i naglasio veoma korisnim iskustvo Litvanijen u procesu integracija.

Ambasadorka Kairiene je izrazila zadovoljstvo susretom istakla očekivanje da dvije države, posebno nakon punopravnog članstva Crne Gore u NATO, inteziviraju bilateralnu saradnju u oblastima od zajedničkog interesa. Naglasila je otvorenost i spremnost za nastavak saradnje i pružanje podrške Crnoj Gori kao članici Alijanse i njenom putu ka EU. Amnasadorka je podsjetila na kompatibilnost puta ka NATO i EU  koji zahtijeva temeljne reforme posebno u oblasti vladavine prava. Ona je izdvojila Crnu Goru kao vodeću državu regiona i saopštila da bi trebalo da posluži kao primjer ostalima.

Zaključeno je da će Crna Gora kao članica NATO alijanse uživati podršku svih saveznica, te da će to biti korak naprijed u jačanju bilateralnih odnosa sa svakom pojedinačno ne samo u oblasti bezbjednosti, već i u svim drugim oblastima od zajedničkog interesa. Na bilateralnom planu,poseban akcenat je stavljen na potrebu unapređenja saradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Litvanije i to u važnim oblastima za očuvanje bezbjednosti i stabilnosti kako na nacionalnom, tako i regionalnom nivou.