Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Pejanović: Ratifikacija Pristupnog protokola u Senatu SAD-a priznanje i podrška Crnoj Gori

Pejanović: Ratifikacija Pristupnog protokola u Senatu SAD-a priznanje i podrška Crnoj Gori
Datum objave: 29.03.2017 15:00 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova i nacionalni koordinator za NATO mr Dragan Pejanović učestvovao je danas na međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji "Unapređenje sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi - Crna Gora i jačanje kolektivnog sistema bezbjednosti", u organizaciji Univerziteta Crne Gore i Pravnog fakulteta.

Pejanović je naglasio da je jučerasnja ratifikacija Pristupnog protokola u američkom Senatu priznanje i podrška Crnoj Gori da odlučno i snažno nastavi svojim putem integracije i razvoja. Ukazujući da Crna Gora s nestrpljenjem iščekuje skoro članstvo u ovoj alijansi, istakao je da će to biti “veliki iskorak, veliki doprinos očuvanju mira i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi, jačanju sistema kolektivne bezbjednosti i odbrane, a prije svega i iznad svega ovjera volje građana Crne Gore na referendum 2006. godine i priznanja s Berlinskog kongresa 1878. godine.”

Sistem kolektivne odbrane istakao je kao najbolji bezbjednosni okvir za stabilizaciju odnosa, homogenizaciju društva, podsticaj daljem rastu i razvoju. Budućnost prostora Jugoistočne Evrope vidio je kao region koji svojim građanima daje jednake šanse za uspjeh, koji ekonomski napreduje i time poboljšava kvalitet života svojih stanovnika, kao region koji štiti svoje interese ne na bazi prošlosti, već na bazi budućnosti.


Cjelokupno izlaganje možete preuzeti ovdje