Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић: Сви скупови осим дозвољених биће онемогућени и процесуирани

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић: Сви скупови осим дозвољених биће онемогућени и процесуирани
Датум објаве: 23.03.2017 15:25 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницуВИДЕО: Изјава министра унутрашњих послова Мевлудина Нухоџића

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић саопштио је у четвртак у име Владе и Министарства унутрашњих послова да ће у складу са Законом и полицијским овлашћењима бити онемогућена и процесуирана сва окупљања грађана осим оних које су надлежни органи одобрили.

„Право мирног окупљања, слобода мишљења, исказивање бунта или неслагања неотуђива су права слободног човјека. Међутим, баш зато што важе за све и увијек, ова права носе и адекватну одговорност и обавезе за све. Тек се само и у том смислу може говорити о истинској слободи свих“ – навео је министар унутрашњих послова у изјави за јавност.

Додао је да постоји тенденција да се та права замијене новоконструисаним правом које не познаје ни међународно ни наше право да се грађани без најава и дозволе увијек, у било које вријеме, на неприкладном мјесту могу окупљати, ометати и заустављати редован живот свим осталима.

„Блокадом виталних саобраћајница угрожено је темељно људско право на слободу кретања – онемогућавање да се најбрже, најлакше дође до стана, куће, посла, угрожава се и слобода предузетништва – онемогућавање нормалног обављања привредне дјелатности, посебно у друмском саобраћају (такси удружења, превозници, комуналне и услужне службе – повећавају се трошкови живота, угрожава се право на здравствену заштиту – онемогућавање да се на вријеме стигне и пружи помоћ. Угрожава се безбједност имовине и лица, блокадом виталних саобраћајница долази до саобраћајних гужви, што доводи до повећаног броја саобраћајних удеса“ –рекао је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић.

Министар је рекао да смо свједоци да садашњи протести више не изражавају социјални бунт због смањења накнада женама са троје или више дјеце већ да реторика и поступци појединих учесница и учесника протеста говоре да су скупови дио политичке манипулације са потписом Демократског фронта са циљем дестабилизације укупних прилика у земљи.

„У име Владе и Министарства унутрашњих послова подсјећам на то да су само она окупљања која су пријављена и одобрена и не угрожавају слободу других, легална и легитимна. Сва другачија су противзаконита и у складу са законом и полицијским овлашћењима, биће онемогућена и процесуирана. Позвани смо и спремни да чувамо безбједност, јавни ред и мир свих наших грађанки и грађана. То можемо и морамо због права и слободе свих нас“ – закључио је министар унутрашњих послова.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Интегрални текст обраћања министра Нухоџића можете преузети овдје.

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/ЦХИyЦЈлwХ_о