Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Crna Gora i Hrvatska partneri u borbi protiv organizovanog kriminala

Crna Gora i Hrvatska partneri u borbi protiv organizovanog kriminala
Datum objave: 17.03.2017 16:09 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić susreo se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Vlahom Orepićem, koji je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Ministar Nuhodžić je u srdačnom i otvorenom razgovoru izrazio zahvalnost Vladi Republike Hrvatske za snažnu podršku evropskim i NATO integracijama Crne Gore. Uz iskazivanje zadovoljstva kvalitetnom policijskom saradnjom partnerskih službi, posebno je pohvalio zajedničke akcije u oblasti otkrivanja, sprječavanja i suzbijanja međunarodnog krijumčarenja narkotika. Nadalje, ministar Nuhodžić je ukazao na važnost aktivnosti koje se sprovode na jačanju kapaciteta za usklađivanje sa zahtjevima Šengena, imajući u vidu da nadzor i zaštita državne granice predstavljaju ključni izazov u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Ponovio je odlučnost Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da nastavi doprinositi bezbjednijem i sigurnijem ambijentu na Zapadnom Balkanu.

Ministar Orepić je saopštio da je Crna Gora ostvarila izuzetan napredak na planu sprovođenja sveobuhvatnih reformi i jačanja vladavine prava. U tom smislu, potvrdio je spremnost njegove zemlje da nastavi sa punom podrškom Crnoj Gori u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih prioriteta – članstva u EU i NATO. Naglasio je da je saradnja kriminalističkih i graničnih policija ključan preduslov za osiguranje zajedničkog evropskog prostora slobode, pravde i bezbjednosti.

Sagovornici su posebno istakli značaj projekta razmjene policijskih službenika Crne Gore i Hrvatske za vrijeme ljetnje turističke sezone. Ocijenjeno je da postoji prostor za dalje intenziviranje policijske saradnje, u cilju iznalaženja zajedničkih odgovora na globalne bezbjednosne prijetnje, poput migracija, organizovanog kriminala i terorizma. Ističući snažnu posvećenost očuvanju dobrosusjedskih odnosa, izraženo je obostrano očekivanje da će se dosadašnja saradnja dvije prijateljske države nastaviti i u narednom periodu.

VIDEO: Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić - OBRAĆANJE - konferencija za medije

VIDEO: Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlah Orepić - OBRAĆANJE - konferencija za medije

VIDEO: Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Nuhodžić - Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Orepić - KADROVI

VIDEO: Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Nuhodžić - Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Orepić - PITANJA I ODGOVORI
Ministarstvo untrašnjih poslova