Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Ministar Nuhodžić sa ambasadorima Republike Azerbejdžan i Republike Austrije: potvrđena dosadašnja dobra saradnja

Ministar Nuhodžić sa ambasadorima Republike Azerbejdžan i Republike Austrije: potvrđena dosadašnja dobra saradnja
Datum objave: 06.02.2017 19:00 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicuMinistar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić sastao se danas sa ambasadorom Republike Azerbejdžan, Eldarom Hasanovim, kao i ambasadorom Austrije Johanom Frolihom.

Ambasador Eldar Hasanov izjavio je da se odnosi dvije zemlje zasnivaju na uzajamnoj podršci, povjerenju i tradicionalno dobroj saradnji, te da Crna Gora uvijek može računati na Azerbejdžan. Saglasivši se sa stavom ambasadora, ministar Nuhodžić je dodao da su ti odnosi za primjer i da Azerbejdžan u Crnoj Gori ima pouzdanog prijatelja. Posebno je naglašen značaj jačanja ekonomske saradnje, započete već postojećim zajedničkim aktivnostima poput investicije na projektu Porto Novi u Kumboru, donacije Vlade Azerbejdžana za izgradnju dječjeg vrtića u Bijelom Polju i rekonstrukciju Kraljevog parka u Podgorici, što je istovremeno i dokaz prijateljstva koje narod Azerbejdžana osjeća prema Crnoj Gori.
U nastavku, sagovornici su se osvrnuli na Sporazum o readmisiji koji je pripremljen, a čije potpisivanje se očekuje u narednim mjesecima. Ministar Nuhodžić je saopštio da je usaglašen i Sporazum o saradnji dvije zemlje u oblasti zaštite od prirodnih hazarda.
U kontekstu saradnje u oblasti turizma, on je podsjetio da je Vlada Crne Gore donijela Uredbu o viznom režimu prema kojoj državljani Republike Azerbejdžan mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana, sa važećom putnom ispravom bez vize, što je doprinijelo porastu broja turista iz Azerbejdžana u Crnoj Gori.
U cilju produbljivanja saradnje u borbi protiv svih oblika kriminala, Uprava policije Crne Gore otpočela je tokom prošle godine saradnju i sa Kancelarijom INTERPOL-a Baku.Na sastanku ministra Nuhodžića i ambasadora Froliha potvrđena je odlična i intenzivna saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i Republike Austrije.
Čestitajući ministru Nuhodžiću stupanje na dužnost, ambasador Johan Frolih istakao je spremnost Austrije za dalji razvoj dosadašnjih dobrih odnosa dvije zemlje.
Ministar Nuhodžić naglasio je da Uprava policije ostvaruje kontinuiranu komunikaciju sa policijskim oficirom za vezu pri Ambasadi Austrije u Beogradu, kao i sa Kancelarijom INTERPOL-a u Beču.
Saradnja sa Republikom Austrijom u oblasti unutrašnjih poslova, kako je saopštio ministar Nuhodžić, predstavlja primjer međusobnog razumjevanja i povjerenja, posebno se osvrnuvši na ekspertsku podršku pri izradi Šengenskog akcionog plana (ŠAP), što je važan korak u implementicaji mjera predviđenih u okviru pregovaračkog poglavlja 24.
Ministar Nuhodžić zaključio je da je kvalitet bilateralnih odnosa dvije države potvrđen i potpisivanjem Akcionog plana između Crne Gore i Austrije o bilateralnoj saradnji, koji predviđa značajan broj aktivnosti tokom 2017. godine, na planu migracija, borbe protiv organizovanog kriminala i suzbijanja terorizma.