Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Crna Gora dokazala spremnost za punopravno članstvo u NATO-u, ocijenjeno na konferenciji u Bugarskoj

Crna Gora dokazala spremnost za punopravno članstvo u NATO-u, ocijenjeno na konferenciji u Bugarskoj
Datum objave: 02.02.2017 14:06 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


U Sofiji je prošle sedmice (25 - 27.01.2017. godine) održana konferencija na temu analize i stečenih iskustava na NATO međunarodnoj terenskoj vježbi upravljanja posljedicama vanrednih situacija „CRNA GORA 2016“ koja je izvedena u periodu od 31. oktobra do 04. novembra prošle godine u Podgorici i Danilovgradu.

Konferencija je imala za cilj analizu, razmjenu informacija, najboljih praksi i stečenih znanja kada je u pitanju organizacija i izvođenje međunarodne terenske NATO vježbe.
Organizator konferencije je bio Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) dok je domaćin Konferencije bio NATO Centar izvrsnosti za upravljanje krizama i odgovor na katastrofe koji se nalazi u Sofiji (CMDR COE).

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Direktorata za vanredne situacije, delegaciju su sačinjavali Mirsad Mulić – generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Radomir Šćepanović – načelnik Direkcije za operativne poslove, Milan Radović – Šef Odsjeka za operativne poslove, Vladimir Sekulić i Vladan Burić – samostalni savjetnici I u Direkciji za operativne poslove.

Ovom prilikom konstatovano je da je vježba potvrdila spremnost i kapacitete Crne Gore da odgovori na adekvatan način u smislu prihvatanja međunarodne pomoći. Učesnici konferencije su istakli ulogu MUP-DVS u organizaciji vježbe i sistemski odgovor na vrlo zahtjevne procedure u skladu sa NATO standardima. Ono što je naglašeno kao posebna vrijednost jeste činjenica da je vježba imala izuzetan tretman što potvrđuje podatak da su vježbu posjetili visoki zvaničnici i Crne Gore i NATO-a.
Organizacijom ove vježbe Crna Gora je pružila još jedan dokaz da je spremna za punopravno članstvo u NATO-u, ocijenjeno je na konferenciji.