Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Nuhodžić- Ruiz Kalavera: Nastavak dobre saradnje za napredak na putu ka EU

Nuhodžić- Ruiz Kalavera: Nastavak dobre saradnje za napredak na putu ka EU
Datum objave: 07.12.2016 18:13 | Autor: MUP; Foto/video: Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Ispis Štampaj stranicu


Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreBliska saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova sa institucijama Evropske unije biće nastavljena i u narednom periodu, naročito u pogledu ispunjavanja mjerila koja proizilaze iz pregovaračkog poglavlja 24, koje je od suštinskog značaja za dalji napredak naše zemlje ka članstvu u ovoj zajednici država, poručeno je sa današnjeg sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i generalne direktorke za Zapadni Balkan u Direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o pristupanju u Evropskoj komisiji, Henoveve Ruiz Kalavera.

VIDEO: Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić - generalna direktorka za Zapadni Balkan Henoveva Ruiz Kalavera - VIDEO


Zahvalivši se na dosadašnjoj podršci EU crnogorskim institucijama, prvenstveno Ministarstvu unutrašnjih poslova, ministar Nuhodžič je naglasio da je za nastavak kvalitetnog sprovođenja daljih aktivnosti na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminalna od ključnog značaja saradnja institucija iz redova zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Ministar se osvrnuo i na oblast poboljšanja sistema za integrisano upravljanje granicom i ovom prilikom izrazio zahvalnost na pomoći od 20 miliona eura, koje je Evropska unija, kroz direktnu budžetsku podršku u okviru IPA programa opredijelila za unapređenje ovog sistema u Crnoj Gori.

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GorePotvrđujući prioritete u sagledavanju nastavka aktivnosti na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, direktorka Ruiz Kalavera naglasila je važnost uloge Specijalnog odjeljenja policije i Specijalnog državnog tužilaštva, njihovog funkcionisanja i ostvarivanja rezultata.

Zajednički je ocijenjeno da je prema posljednjem Izvještaju Evropske unije za Crnu Goru ostvaren napredak na putu ka EU, naročito u dijelu uspostavljanja zakonodavnog i institucionalnog okvira. Sagovornici su podsjetili i na dobre ocjene koje je naša zemlja dobila povodom nedavno održanih parlamentarnih izbora, koji su realizovani u skladu sa novim izbornim zakonodavstvom.

Sastanak je bio prilika da se ukaže na značaj jačanja regionalne saradnje na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanja institucija, ali i uloge koju Crna Gora ima na planu ostvarivanja dobrosusjedskih odnosa.