Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Преношење искуства на путу ка ЕУ најврједнији поклон Словачке Црној Гори

Преношење искуства на путу ка ЕУ најврједнији поклон Словачке Црној Гори
Датум објаве: 21.05.2016 12:56 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


  
 

Видео: Изјава министра вањских и европских послова Словачке Мирослава Лајчака

Донација Републике Словачке Црној Гори је симболичан знак подршке, а много важније од тога је пријатељство двије земље и размјена искуства на пољу европрских интеграција, оцијењено је на данашњем састанку министра унутрашњих послова Горана Даниловића и словачког министра вањских и евопских послова Мирослава Лајчака.

Министар Лајчак је, у име Министарства унутрашњих послова Словачке, донирао МУП-у Црне Горе, односно Граничној полицији четири половна моторна возила вриједности око 15.000 еура, четири геофона (систем за надзор) у вриједности од 437.741 еура, као и униформе у вриједности од 71.443 еура за потребе Полицијске академије.

Током састанка министар Даниловић се захвалио на донацији, истичући да ће контрола граница бити један од приоритета у раду МУП-а у наредном периоду.

„Треба нам Европа без граница, а пошто се географски налазимо на њеном рубу, посебну пажњу посветићемо безбједности сопствених граница. Циљ је да елиминишемо нелегалну трговину и криминал како би границе биле сигуран простор протока људи и капитала“, истакао је министар Даниловић.

Министар Лајчак је нагласио да се Црна Гора данас налази пред изазовом спровођења “Леx специјалиса”, исто као и прије дест година када је референдум представљао својеврстан “Леx специјалис”.

“Важно је да сте овога пута то урадили сами, без помоћи са стране и у оквиру својих уставних рјешења и институција. То показује велику политичку зрелост”, оцијенио је министар Лајчак.

Учешће опозиције у власти министар Даниловић је оцијенио као “необично рјешење”, наглашавајући да му је циљ спровођење суштине “Леx специјалиса”. “Важно ми је да кроз рад остварим оно што је дух овога закона, а да при томе систем не трпи и функционише што ефикасније”, казао је министар Даниловић.

Након што је директору Управе полиције Славку Стојановићу уручио кључеве теренских возила, министар Лајчак је пред новинарима још једном поновио да је највећи поклон Словачке Црној Гори жеља да та земља пренесе своја искуства европских интеграција. Он је казао и да цијени рад МУП и Управе полиције Црне Горе.

Министарство унутрашњих послова