Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Odlični rezultati saradnje crnogorskih i institucija UK u oblasti finansijskog kriminala

Odlični rezultati saradnje crnogorskih i institucija UK u oblasti finansijskog kriminala
Datum objave: 18.03.2016 16:15 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i rukovodilac Ministarstva unutrašnjih poslova Duško Marković sastao se danas sa Njegovim kraljevskim visočanstvom princom od Velsa kojom prilikom je prezentovana uspješna saradnja u oblasti finansijskog kriminala ostvarena između crnogorskih i institucija Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

VIDEO: Potpredsjednik Vlade i rukovodilac MUP-a Duško Marković i princ od Velsa razgledaju opremu doniranu od institucija UK - kadrovi

Saradnja institucija dvije države je odlična, efikasna i profesionalna, a ostvareni su i mnogo bolji rezultati nego što su bili predviđeni Memorandumom o saradnji i Operativnim protokolom uz Memorandum u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala sa UK. Memorandum, koji je 2014. godine potpredsjednik Marković potpisao u Londonu, podrazumijeva jačanje saradnje u oblasti teškog kriminala, a naročito zajedničke borbe protiv krijumčarenja cigareta. Samo u ovoj oblasti, realizacijom nekoliko predmeta, ukupno je zaplijenjeno 239 miliona komada cigareta, čime je spriječen gubitak prihoda za Veliku Britaniju u iznosu od 73 miliona GBP.

U prilog tome da su ostvareni dobri rezultati govori i odluka UK da se podrže operativne strukture kriminalističke policije, kroz realizaciju donacije i obuka. Nakon što su im službenici Uprave policije MUP-a i Uprave carina prezentovali primjere uspješnih akcija, potpredsjednik Marković i princ Čarls su, u pratnji ambasadora UK u Podgorici Ijana Vitinga i direktora UP i UC Slavka Stojanovića i Vladana Jokovića, pogledali doniranu opremu i upoznali se sa detaljima donacije. Oprema je vrijedna 75.000 eura, a namijenjena je za mobilne taktičke timove za suzbijanje krijumčarenja cigareta.

Sastanak princa Čarlsa i crnogorske delegacije predvođene potpredsjednikom Markovićem dio je prinčeve zvanične posjete Crnoj Gori 18. marta 2016. godine.