Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Разграничење Црне Горе и БиХ је завршено

Датум објаве: 25.12.2014 17:29 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Поводом интересовања медија у вези са Резолуцијом о Суторини, коју је посланик у новоизабраном сазиву Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић упутио у званичну парламентарну процедуру, ради тачног информисања јавност обавјештавамо сљедеће:

Разграничење и утврђивање државне границе између Црне Горе и Босне и Херцеговине је завршено и очекујемо потписивање Уговора о државној граници, чиме ће ове двије државе, од бивших чланица СФРЈ, прве ријешити питање границе.

Међународно признате границе држава насталих на простору некадашње Југославије су некадашње републичке границе. Познат је став међународне заједнице из 1992. године, да нема прекрајања некадашњих републичких граница.

Преговори на обављању послова разграничења, утврђивања државне границе и припремама на закључивању међународног уговора о државној граници између Црне Горе и Босне и Херцеговине, започети су октобра 2008. године, а завршени маја 2014. године.

На завршном састанку комисија за границу Црне Горе и Босне и Херцеговине, одржаном 26. и 27.05.2014.године у Сарајеву, усаглашена су и парафирана (верификована) сва гранична документа од стране комисија и стручних група, и то: Уговор о државној граници између Црне Горе и Босне и Херцеговине, Текстуални опис протезања државне границе и Топографска карта размјера 1:25000 са уцртаном граничном линијом. Цјелокупна државна граница уцртана је на 19 топографских карата, према важећим подацима у катастру, са списком координата свих преломних тачака, од тромеђе Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Србије на сјеверном дијелу, до тромеђе Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Хрватске на јужном дијелу. Дакле, сва гранична документа су верификована и од стране чланова Комисије, представника сва три конститутивна народа у БиХ. Некадашња административна, катастарска граница, постала је државна граница, што је у складу са ставом Бадинтерове комисије.

Протоколом о одређивању тромеђних тачака, који је потписан у Сарајеву, 2. октобра 2003. године, одређене су тромеђне граничне тачке на сјеверној и јужној тромеђи између Црне Горе, Републике Србије и Босне и Херцеговине, и између Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Влада Црне Горе, на сједници од 12. јуна 2014. године, на приједлог Министарства унутрашњих послова, усвојила је Извјештај о вођењу преговора на припремама за закључивање Уговора о дравној граници између Црне Горе и БиХ и прихватила Приједлог овог уговора, чиме су у Црној Гори окончане унутрашње правне процедуре потребне за потписивање овог Уговора.

Комисије за границу Црне Горе и Босне и Херцеговине формираће заједничко радно тијело, у чијој надлежности ће бити да изврши обиљежавање овим Уговором утврђене државне границе на терену.

Такође, Вијеће министара БиХ, на 111. сједници 6. новембра 2014. године, утврдило Приједлог уговора о државној граници између Црне Горе и БиХ и сада је Уговор о граници на даљу процедуру код Предсједништва БиХ. Након завршетка процедура Предсједништва БиХ, стварају се услови за потписивање овог Уговора, након чега слиједи потврђивање, односно ратификација Уговора са циљем ступања на снагу.

Током вођења преговора о разграничењу између Црне Горе и Босне и Херцеговине, комисије су се руководиле подацима садржаним у Катастру двије државе, односно некадашњим административним границама, које су постале државне, након обнове, односно стицања независности Црне Горе и Босне и Херцеговине, те ни на једној сједници комисија није покренуто питање наведено у Резолуцији о Суторини.

Желимо да подсјетимо и на неколико изјава високих државних функционера БиХ:

Средоје Новић, министар цивилних послова БиХ (Слободна Европа 06.11.2014.године) је казао да „Да није било ништа спорно за утврђивање границе БиХ и ЦГ”.

Такође, веома је значајно и саопштење Вијећа министара БиХ након утврђивања Приједлога уговора о државној граници између БиХ и ЦГ: „Двије државе на овај начин, поштујући суверенитет и територијални интегритет, унапређују билатералне односе, испуњавањем обавезе преузете Повељом Уједињених нација и шаљу позитивну поруку земљама у регији, европским и глобалним партнерима о спремности БиХ и ЦГ да споразумно уреде преостала отворена питања”.

Такође, значајна је и изјава Небојше Радмановића, члана Предсједништва БиХ „Гранична линија са Црном Гором је на терену утврђена и по окончању редовне процедуре ово ће бити први Уговор о границама у региону” (Независне новине Сарајево 13.10.2014.године).

Сарајевски „Вечерњи лист”, 09.12.2014.године, пренио је изјаву Жељка Обрадовића, предсједника Комисије за границу БиХ, под насловом „Пријепор који је исполитизиран, Суторина је припала Црној Гори у старој Југославији”, у којем је Обрадовић „Одбацио као неутемељене тврдње како Суторина припада БиХ”, те „Иако су се стручна повјереништва до краја сложила око свих пријепорних питања везаних за границу између БиХ и ЦГ те би скори потпис могао означити почетак коначног рјешавања питања граница, будући да се све земље настале распадом Југославије споре, скупина професора из Сарајева је због очито политичких мотива одлучила проблематизирати питање Суторине”.

Такође, Обрадовић наглашава „Повјеренства БиХ и ЦГ постигла су сагласје, а постигнути договор је потврдило Вијеће министара БиХ и Влада ЦГ. Сада још преостаје да парламенти двију држава ратифицирају овај документ. На тај би начин БиХ с Црном Гором завршила посао око границе. Овако припремљена, усаглашена и парафирана сва потребна документација о граничној црти израз је спремности БиХ и ЦГ да у коначници буду прве двије државе у регији које ће у цјелости завршити посао идентификације и обиљежавања граничне црте”.