Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Brajović i Jankuloska potpisali više sporazuma

Brajović i Jankuloska potpisali više sporazuma
Datum objave: 16.03.2012 14:41 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


MUPMinistar unutrašnjih poslova Ivan Brajović i ministarka unutrašnjih poslova Republike Makedonije Gordana Jankuloska, potpisali su danas u Skoplju više važnih dokumenata između dvije države:

 

Sporazum o policijskoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Makedonije,

 

Protokol Između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Makedonije i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore o saradnji u toku trajanja turističke sezone,

 

Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Makedonije o readmisiji (vraćanje i prihvatanje) lica bez dozvole boravka i Protokol između Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Makedonije o sprovođenju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Makedonije o readmisiji (vraćanje i prihvatanje) lica bez dozvole boravka.

 

Sporazumi i protokoli koji su danas potpisani, unaprijediće i dodatno ojačati saradnju u oblasti borbe protiv teških oblika kriminala i organizovanog kriminala i korupcije, kao i drugih vidova kriminala. Imajući u vidu veliki broj makedonskih državljana koji svake godine u ljetnjem periodu borave u Crnoj Gori, Protokol o razmjeni policijskih službenika dvije zemlje u toku trajanja turističke sezone dodatno će pružiti sigurnost i unaprijediti njihov boravak u Crnoj Gori, naveo je Brajović.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore sa zadovoljstvom je istakao i da je Crna Gora ponudila Republici Makedoniji tekst sporazuma o prelasku državnih granica državljana dvije zemlje korišćenjem biometrijeske lične karte, za koji se očekuje da će biti potpisan i potvrđen u skupštinskim procedurama do početka ovogodišnje turističke sezone, što će dodatno olakšati kretanja državljana Crne Gore i Makedonije. Crna Gora ovakav aranžman ima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, a od skoro i sa Albanijom, dok sa Hrvatskom takav sporazum važi za crnogorske državljane koji žive u pograničnim oblastima, napomenuo je Brajović.

Ministar Brajović je, ranije danas, učestvujući u radu Devete godišnje ministarske konferencije o saradnji u oblasti granične bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi, ocijenio da će Crna Gora biti prva država koja će pregovore započeti sa poglavljima 23 i 24.

 

Biro- Ta kompleksna i zahtjevna poglavlja, biće pravi izazov ne samo za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde, već za sve strukture društva i vjerujem da ćemo i ovaj zadatak uspješno realizovati, poručio je Brajović.

 

U  okviru teme pod nazivom „Ka pridruživanju EU – utvrđivanje sinergija u budućem razvoju integrisanog upravljanja granicama  u regionu i prijedlozi za jačanje regionalne operativne saradnje koji će se primjenjivati do 2015.g.“ ministar Brajović je  govorio o realizaciji planova Vlade u oblasti jačanja administrativnih i operativnih kapaciteta za sprovođenje zahtjeva Šengena, sprječavanja kriminala, borbe protiv nedozvoljenih migracija i organizovanog kriminala iz nadležnosti granične policije, kao i u oblasti razvoja mreže institucija za obrazovanje i obuku granične policije.

 

Brajović je kolegama ministrima i visokim evropskim zvaničnicima  rekao da je obnavljanjem državne nezavisnosti u punom institucionalnom kapacitetu, Crna Gora preuzela obavezu i odgovornost za samostalno kreiranje vizije svoje evropske budućnosti. Potvrdila je svoj demokratski kapacitet i posvećenost ispunjavanju visokih međunarodnih standarda, a svojom politikom, donošenjem brojnih teških odluka i istrajavanjem na poštovanju prava i zakona, postala faktor stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

 

Tokom dvodnevne radne posjete, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore imao je niz bilateralnih sastanaka sa kolegama ministrima unutrašnjih poslova zemalja regiona.

 

Deveta ministarska konfrerencija danas završava rad, potpisivanjem Ministarske deklaracije, kojom se unapređuje dalja saradnja država u oblasti granične bezbjednosti.