Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Ministar Brajović učestvovao na Neformalnom sastanku Savjeta za unutrašnje poslove i pravdu

Ministar Brajović učestvovao na Neformalnom sastanku Savjeta za unutrašnje poslove i pravdu
Datum objave: 26.01.2012 15:57 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović, na poziv ministra pravde Kraljevine Danske Morten Bodskova, učestvovao je danas na Neformalnom sastanku Savjeta za unutrašnje poslove i pravdu, koji se danas i sjutra održava u Kopenhagenu.

 

Ministri nadležni za unutrašnje poslove zemalja članica EU i Šengena i predstavnici međunarodnih organizacija (FRONTEX, EUROJUST, Europol, CEPOL, UNHCR, EASO), uz učešće ministara unutrašnjih poslova zemalja kandidata,  održali su danas prvi zajednički sastanak u okviru danskog predsjedavanja EU.

 

Prvog radnog dana sastanka Savjeta ministara, razmijenjena su mišljenja o migracionim pitanjima i stanju u oblasti azila, sa posebnim akcentom na pružanje podrške zemljama koje se suočavaju sa pritiscima od migracionih tokova.

Na marginama sastanka, ministar Brajović imao je niz bilateralnih susreta, s ciljem razmjene mišljenja o aktuelnim pitanjima bezbjednosti. Posebnu zahvalnost iskazao je domaćinu ministru pravde Bodskovu, naglasivši očekivanje nastavka podrške Ministarstvu unutrašnjih poslova,   tokom danskog predsjedavanja, posebno imajući u vidu obaveze Ministarstva u pripremi pregovora za oblasti iz Poglavlja 24: Pravda, sloboda i bezbjednost.MUP

Vlada Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova ozbiljno se pripremaju za početak pregovora formiranjem pregovaračkih struktura za poglavlja 23 i 24, naglasio je ministar Brajović tokom razgovora sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Sesilijom Malstrom. Zajednički je konstatovano da je postignut dobar napretak, i Komisija očekuje da Crna Gora nastavi sa pozitivnim rezultatima i u narednom periodu, istakla je Malstrom.      

Ministar Brajović se tokom sastanka u Kopenhagenu, susreo i sa novoimenovanim ministrom unutrašnjih poslova R.Hrvatske Rankom Ostojićem i ministartkom unutrašnjih poslova Makedonije Gordanom Jankulovskom, potvrđujući tom prilikom želju za nastavkom dobre i uspješne regionalne saradnje. 

Delegacija Crne Gore učestvuje na sastanku Savjeta ministara unutrašnjih poslova i pravde, u skladu sa statusom kandidata za članstvo u EU.