Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi izdavanja boravišnih dozvola za sveštenike i monahe SPC u Crnoj Gori

Datum objave: 22.06.2011 10:20 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Povodom velikog interesovanja javnosti oko izdavanja boravišnih dozvola za sveštenike i monahe Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Ministarstvo unutrašnjih poslova

S A O P Š T A V A

Nikakve mistifikacije nema oko izdavanja boravišnih dozvola strancima koji borave u Crnoj Gori. Problem je nastao u činjenici da u postupku po zahtjevu za odobravanje privremenog boravka, shodno Zakonu o položaju vjerskih zajednica (S.list br.9/77, 26/77,29/89, 39/89, Sl. list RCG br.27/94, 36/03) podnosioci zahtjeva ne poštuju obavezu prijave činjenice osnivanja i prestanka rada vjerske zajednice, njenog organa ili organizacije.

Članom 2 Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica propisana je obaveza prijavljivanja činjenice osnivanja ili prestanka rada vjerske zajednice, njenog organa ili organizacije. Prijava ovih činjenica vrši se kod nadležnog organa na čijoj teritoriji je sjedište vjerske zajednice, njenog organa ili organizacije.

U Registru vjerskih zajednica koji vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori je registrovano 14 vjerskih zajednica, među kojima su Mešihat islamske zajednice u Crnoj Gori, Barska nadbiskupija Bar i Crnogorska pravoslavna crkva, ali Srpska pravoslavna crkva kao vjerska zajednica nije evidentirana.

Nije tačno da nijedan sveštenik SPC u poslednjih dvije godine nije dobio prijavu boravka. Brojevima smo se bavili u prethodnom saopštenju pa je evidentno da su sveštena lica svih konfesija koja žive i rade u Crnoj Gori rješavala svoj boravak na zakonom propisani način, izuzev jednog broja njih koji nemaju nikakav status niti odobren boravak i ne prolaze ni kroz kakve registre, od čega je najviše onih koji služe u SPC..

Što se tiče samog postupka rješavanja po zahtjevima za odobravanje privremenog boravka stranaca u službi  Srpske pravoslavne crkve, nadležni organ MUP-a, na osnovu člana 139 stav 2 Zakona o opštem upravnom postupku, zaključcima je prekidao postupke do rješavanja prethodnog pitanja, ostavljajući rok od 30 dana za dostavljanje neophodne dokumentacije, propisane Zakonom.

Stranci u službi SPC, koji su podnijeli zahtjeve za odobravanje privremenog boravka, umjesto da ostavljeni rok iskoriste za pribavljanje potrebne dokumentacije, kako bi ispunili uslove za odobravanje privremenog boravka, shodno članu 36 stav 1 tačka 6 Zakona o strancima, iskoristili su mogućnost da Ministarstvu unutrašnjih poslova izjave žalbe na zaključke o prekidu postupka.

Ukoliko smatraju da su, u postupku po  žalbi povrijedjena njihova prava, imaju  mogućnost da, shodno Zakonu o upravnom sporu, pokrenu upravni spor.

To su činjenice i podaci koje posjeduje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Sve druge interpretacije koje se čuju u javnosti su dnevno političke i  o njima nećemo polemisati.