Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Saopštenje: Održana sjednica Koordinacionog tijela za praćenje implementacije Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju (2010.-2019.)

Datum objave: 07.03.2011 17:47 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Na  četvrtoj sjednici Koordinacionog tijela za praćenje implementacije Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju (2010.-2019.) kojom je predsjedavao ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović, razmatrana je informacija o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima kao i analiza realizovanih aktivnosti sadržanih u akcionom planu za implementaciju Strategije.

Na sjednici je konstatovano da je stanje bezbjednosti u saobraćaju poboljšano u prethodnoj godini, kako po broju saobraćajnih nezgoda, tako i po broju povrijeđenih i poginulih lica, ali je istovremeno zaključeno da i pored zabilježenog poboljšanja i u ovoj godini, stanje nije na zadovoljavajućem nivou .

Stoga svi organi moraju dati puni doprinos u realizaciji zadataka predviđenih Akcionim planom kako bi se stanje unaprijedilo.  

Pohvaljene su aktivnosti Uprave policije, na podizanju nivoa bezbjednosti saobraćaja, i to kako u preventivnom tako i represivnom smislu, koje su se ogledale u sankcionisanju velikog broja prekršaja, inače najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama (prije svega vožnje pod uticajem alkohola, nepropisnog preticanja, prekoračenja brzine i sl.).

Kordinacioni tim je takođe ocijenio da će primjena novog Zakona o prekršajima, koja se očekuje u septembru, povećati efikasnost prekršajnog postupka, a veoma je važno donošenje novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koji će, određenim novinama pozitivno uticati na bezbjednost saobraćaja.

Na sjednici su razmatrane  aktivnosti koje su preduzimane u cilju realizacije zadataka sadržanih u Akcionom planu, sa rokom realizacije u prvom kvartalu 2011.godine.