Мања слова Већа слова РСС
>

Бициклисти у саобраћају

Датум објаве: 26.06.2020 12:19 | Аутор: Управа полиције

Испис Штампај страницу


У посљедње вријеме евидентан је повећан број бициклиста који учествују у саобраћају на путевима, што је последица развоја бициклизма у Црној Гори, као и све више прихватање, од стране грађана, ове врсте превоза, као алтернативног.
Као последица повећаног броја бициклиста који учествују у саобраћају на путевима, дошло и до повећаног броја саобраћајних незгода у којима су учествовали бициклисти.

Тако се у 2020. години, на територији Црне Горе, укупно догодило 19 саобраћајних незгода у којима су учествовали бициклисти, а само током јуна, њих пет.

У циљу подизања нивоа безбједности ове категорије учесника у саобраћају, који су поред пјешака и мотоциклиста најугроженија категорија, користимо прилику да подсјетимо све учеснике у саобраћају на законске одредбе којима је регулисано учествовање бициклиста у саобраћају, као и обавезама других учесника у саобраћају, према бициклистима.

Законом о безбједности саобраћаја на путевима је прописано:
  - да се бициклисти морају кретати бициклистичком стазом, односно бициклистичком траком, уколико она постоји, а уколико не постоји, возач бицикла за вожњу може користити коловоз у ширини до једног метра од десне ивице коловоза,
  - да бицикл мора да има укључено једно бијело свијетло на предњој и једно црвено свијетло на задњој страни, приликом кретања ноћу, или у условима смањене видљивости,
  - да је на магистралним и регионалним путевима забрањена вожња бицикла дјеци млађој од 16 година живота,
  - да на локалним путевима и улицама бициклом могу самостално управљати дјеца са навршених 14 година живота,
  - да возач бицикла не смије да се креће бициклистичком стазом брзином већом од 35 км/х, 
  - да возач бицикла мора да управља возилом на начин којим се не умањује стабилност возила и не ометају други учесници у саобраћају,
  - да заштитну кацигу за вријеме вожње на магистралном и регионалном путу на глави мора носити возач бицикла,
  - да је возач бицикла који се креће коловозом на јавном путу изван насеља, ноћу и дању у случају смањене видљивости дужан користити прслук са свјетлосно-рефлектујућим особинама.

За непоштовање одредби Закона о безбједности саобраћаја на путевима, којима су прописане и обавезе бициклиста када учествују у саобраћају.

Прописане су новчане казне у износу од 20 до 250€, у зависности од врсте и тежине прекршаја.

Такође, желимо да подсјетимо све учеснике у саобраћају, да су бициклисти равноправни учесници у саобраћају и да се у односу на њих мора поступати као и према свим осталим учесницима у саобраћају, а посебно у дијелу поштовања правила саобраћаја - уступања првенства пролаза када се бициклисти крећу путем који је саобраћајним знаком одређен као пут са правом првенства пролаза, пропуштања бициклиста на раскрсници или у сусрет са њим, када се бициклиста налази са његове десне стране, осим ако саобраћајним знаком није другачије прописано и томе слично. 

Још једном апелујемо на све учеснике у саобраћају, да се придржавају саобраћајних прописа и да посебну пажњу обрате на најугроженије категорије учесника у саобраћају, као што су пјешаци, бициклисти и мотоциклисти.

Осим тога апелујемо и на бициклисте да се придржавају саобраћајних прописа приликом учествовања у саобраћају, како на тај начин не би угрозили своју и безбједност других учесника у саобраћају.