Manja slova Veća slova RSS
>

U nastavku predmeta „Klap“ podnijete krivične prijave protiv 27 pravnih i 26 fizičkih lica

Datum objave: 21.02.2020 15:19 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su u nastavku predmeta kodnog naziva “Klap” podnijeli Specijalnom državnom tužilaštvu dva izvještaja kao dopune krivične prijave protiv 27 pravnih i 26 fizičkih lica koja su, kako se sumnja, pričinili štetu Budžetu Crne Gore u ukupnom iznosu od oko 1.500.000 eura.

Naime, policijski službenici su 19. februara 2020. godine Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv 22 pravna i 22 fizička lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u produženom trajanju i krivičnog djela utaja poreza i doprinosa. Krivične prijave su podnijete protiv M.V.(42), N.P.(37), R.P.(46), E.R.(40), T.S.(29), I.B.(52), S.B.(61), P.R.(42), I.M.(42), P.J.(51), I.P.(46), G.R.(47), N.V.(35), M.R.(47), N.M.(40), D.M.(51), S.M.(49), R.K.(41), Č.P.(64), B.D.(42), V.M.(36) i V.T.(38).

U ovom slučaju, preduzeća koja su osnovali ranije osumnjičeni I.V. i D.L sa njima povezanim licima su omogućili preduzećima čiji su izvršni direktori gore navedena osumnjičena lica, izvlačenje dobiti stečene poslovanjem preduzeća, koja se kasnije vraćala u gotovini uplatiocima, čime je pričinjena šteta državnom Budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova.

Preduzeća čiji su vlasnici I.V. i D.L i sa njima povezana lica su u posljednjih pet godina, po prethodno opisanom načinu izvršenja, omogućila vlasnicima ova 22 pravna lica, da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su „izvukli” oko 4.000.000 eura u gotovini po osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa, čime su pričinili štetu Budžetu Crne Gore za iznos neplaćenog poreza u iznosu od oko 1.000.000 eura.
Nadalje, pripadnici Specijlanog policijskog odjeljenja su 17. februara 2020. godine Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv pet pravnih i četiri fizička lica za koja se sumnja da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja u produženom trajanju, krivično djelo falsifikovanje isprave u vezi krivičnim djelom stvaranje kriminalne organizacije a u vezi člana 5 Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela.

Krivične prijave su podnijete protiv M.J.(60), M.V. (51), N.P.(36) i A.M.(38)

Djelovanjem ovih lica u okviru kriminalne organizacije nastupila je šteta po budžet Crne Gore u iznosu od oko 500.000 eura, a navedena lica su kao članovi kriminalne organizacije pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu kroz nezakonito povraćeni PDV i neplaćeni porez na dobit.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su došli do podataka da su tokom 2017. godine prijavljena fizička i pravna lica postali članovi kriminalne organizacije M.S., koji su koristeći neistinite račune i potvrde o gotovinskom plaćanju za robu koja stvarno nije isporučena niti plaćena kao i neistinite fakture, zahtijevali nazakonit povraćaj PDV kredita koji im je odobren, čime je pričinjena šteta po Budžet Crne Gore u iznosu od oko 500.000 eura.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja će u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom nastaviti sa aktivnostima u ovom predmetu.