Manja slova Veća slova RSS
>

Veljović i Hačinson: Crnogorska policija posvećena osnaživanju pozicije žena u policiji

Veljović i Hačinson: Crnogorska policija posvećena osnaživanju pozicije žena u policiji
Datum objave: 19.02.2019 16:17 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Direktor Uprave policije Veselin Veljović sastao se danas sa specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara NATO-a za program „Žene, mir i bezbjednost“ Kler Hačinson (Claire Hutchinson).

Direktor Veljović zahvalio je g-đi Hačinson na posjeti i kazao da je crnogorska policija posvećena ispunjavanju obaveza koje je naša država preuzela članstvom u NATO, kao i u procesu evropskih integracija u poglavljima 23 i 24, gdje postiže mjerljie rezultate, te da je napredak u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i međunarodnoj policijskoj saradnji prepoznat i u Radnom dokumentu Evropske komisije.

Direktor je rekao da je Upravi policije Crne Gore važna pozicija žena u policiji, te da je policija posvećena pitanju rodne ravnopravnosti i naglasio da je u policiji trenutno zaposleno oko 11% pripadnica ženskog pola, sa intencijom da se broj zaposlenih žena u skorijem periodu poveća, a sa čim u vezi su preduzete strateške mjere i planovi koje se odnose kako na zastupljenost tako i na napredovanje žena u policiji.

Predstavnica Generalnog sekretara NATO-a Kler Hačinson kazala je da je rodna ravnopravnost u sektoru bezbjednosti jedna od suštinskih vrijednosti NATO-a, te da joj je drago što crnogorska policija tom pitanju posvećuje dužnu pažnju.

Crnogorska policija preduzima intenzivne aktivnosti kako bi se broj zaposlenih pripadnica ljepšeg pola u policiji u narednom periodu povećao, na osnovu Analize zastupljenosti i napredovanja žena u obavljanju pollicijskih poslova koju je izradila Uprava policije. Donijet je i Plan za povećanje broja policijskih službenica u Upravi policije, koji predstavlja razvojni dokument za implementaciju politike rodne ravnopravnosti u Upravi policije, sa posebnim mjerama za njegovu primjenu. Takođe, Uprava policije godinama unazad upućuje i policijske službenice u Mirovnu misiju Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICYP).

Kao važan izazov policija regiona prepoznata je i problematika trgovine ljudima, a direktor Veljović je iskoristio priliku da upozna g-đu Hačinson sa rezultatima koje je Operativni tim za borbu protiv trgovine ljudima, čiji članovi su i predstavnici Uprave policije, ostvario u kratkom periodu od osnivanja krajem prošle godine budući da je već procesuirao četiri slučaja iz ove oblasti.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović i predstavnica Generalnog sekretara NATO-a za program „Žene, mir i bezbjednost“ Kler Hačinson govoriće sjutra na otvaranju dvodnevne Svjetske konferencije žena u sektoru bezbjednosti u Budvi, čiji je jedan od organizatora i domaćin Uprava policije.