Manja slova Veća slova RSS
>

VD direktor Uprave policije Vesko Damjanović učestvovao na Generalnoj skupštini SEPCA-e u Ohridu

VD direktor Uprave policije Vesko Damjanović učestvovao na Generalnoj skupštini SEPCA-e u Ohridu
Datum objave: 23.04.2018 17:57 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


VD direktor Uprave policije MUP-a Crne Gore Vesko Damjanović učestvovao je na Generalnoj skupštini SEPCA-e (Asocijacija šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope) koja je 19. i 20. aprila 2018. godine održana u Ohridu u Makedoniji. Sa vd direktorom Generalnoj skupštini SEPCA-a prisustvovao je i rukovodilac Odsjeka za međunarodnu policijsku saradnju Dejan Đurović. Na sastancima održanim tokom konfrencije ocijenjeno je da crnogorska policija kvalitetno sarađuje sa policijama regiona.

Generalnoj skupštini SEPCA-e su prisustvovali šefovi policija zemalja Jugoistočne Evrope – članovice SEPCA-e iz devet zemalja, dok su predstavnici posmatrača bili iz dvije zemlje koje nisu članice SEPCA-e i pet međunarodnih organizacija. Domaćin je bio direktor policije Makedonije Lazo Velkovski budući da ove godine SEPCA-om predsjedava Makedonija.

VD direktor Uprave policije Vesko Damjanović je na konferenciji u okviru koje je održana Generalna skupština SEPCA-e imao izlaganje koje se tiče analitičkog izvještaja o prijetnjama u regionu država članica SEPCA-e, aktivnosti SEPCA-e u okviru inicijative Evropske komisije o integrisanom upravljanju bezbjednošću za zemlje Zapadnog balkana i izazova tokom razmjene informacija u okviru međunarodne policijske saradnje.

To su ujedno bile i teme konferencije, a vd direktor Damjanović je podržao dalje aktivnosti SEPCA-e u dijelu izrade strateškog izvještaja uz pomoć Europola, koji bi služio kao osnov za plansko djelovanje policijskih službi zemalja SEPCA-a, dalje integracije SEPCA-e u smislu projekata i inicijativa Evropske komisije za zemlje Zapadnog balkana i daljeg jačanja regionalne policijske saradnje i razmjene informacija koje bi dovele do efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala.

Na marginama konferencije vd direktor Damjanović se sastao sa direktorom policije Makedonije Lazom Velkovskim, direktorom policije Republike Srpske Darkom Ćulumom, direktorom policije Albanije Ardijem Veliuom i zamjenikom direktora policije Federacije Bosne i Hercegovine Ensadom Kormanom. Na sastancima sa direktorima policija i zamjenikom direktora policije ocijenjeno je da policija Crne Gore kvalitetno sarađuje sa policijama državama regiona, a razgovarano je i o modalitetima dalje saradnje i izazovima sa kojima se naše države susrijeću u borbi protiv svih vidova prekograničnog kriminala. VD direktor Damjanović se sastao i sa direktoricom regionalnog MARRI centra Tamarom Mugošom, a tokom ovog susreta razmijenjene su informacije vezane za jačanje regionalne saradnje na polju ilegalnih migracija i granične bezbjednosti.

Na konferenciji su jednoglasno usvojeni zaključci SEPCA-e koji se tiču budućih akzivnosti koje će zemlje članice ove asocijacije preduzimati u cilju jačanja saradnje i bezbjednosti u regionu.

Sljedeći sastanak u okviru makedonskog predsjedavanja SEPCA-om održaće se u novembru 2018. godine.