Manja slova Veća slova RSS
>

Nuhodžić – Miniti: Italija će nastaviti da podržava reforme u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori

Nuhodžić – Miniti: Italija će nastaviti da podržava reforme u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori
Datum objave: 24.10.2017 14:52 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicuMinistar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović učestvovovali su danas na ministarskoj konferenciji u Trstu, koju je, obilježavajući zatvaranje regionalnog projekta IPA 2013 Borba protiv organizovanog kriminala: Međunarodna saradnja u krivičnim stvarima, upriličilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Italije u saradnji sa Evropskom komisijom.
Ministar Nuhodžić je naglasio posvećenost sa kojom su Crna Gora i Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdili opredjeljenje da, kroz brojne aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te kroz permanentno jačanje kapaciteta za vođenje kompleksnih istraga, doprinose daljem jačanju stabilnosti i bezbjednosti u regionalnom kontekstu. U svom obraćanju, saopštio je da se dodatna vrijednost IPA 2013 projekta za Zapadni Balkan ogleda u intezivnijoj razmjeni obavještajnih podataka, efikasnoj upotrebi specijalnih istražnih metoda i uspostavljanju zajedničkih istražnih timova.

MUPNa marginama konferencije, ministar Nuhodžić se sastao sa italijanskim kolegom Markom Minitijem, kojom prilikom je izrazio zadovoljstvo povodom tradicionalno prijateljskih odnosa Crne Gore i Italije, ocijenivši da dosadašnja sadržajna saradnja predstavlja kvalitetan osnov za dalje učvršćivanje međudržavnog partnerstva. Zahvalio je na kontinuiranoj i ekspertskoj podršci koju Italija pruža Crnoj Gori u pravcu ispunjavanja obaveza u okviru pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, naročito u zahtjevnim oblastima jačanja vladavine prava. Ministar Miniti je pohvalio napredak koji je crnogorska Vlada ostvarila na svom evropskom i evroatlantskom putu, a posebno članstvo Crne Gore u NATO alijansi. Potvrdio je spremnost Italije da nastavi da podržava jačanje kapaciteta organa za sprovođenje zakona u Crnoj Gori, kako bilateralno, tako i u sklopu regionalnih i evropskih projekata. Zajednički je konstatovano da će dosadašnja saradnja dvije države biti dodatno osnažena zajedničkim aktivnostima u borbi protiv nezakonitih migracija, organizovanog kriminala i terorizma, kao globalnih bezbjednosnih izazova.