Manja slova Veća slova RSS
>

Stojanović i Rebić zadovoljni saradnjom policija Crne Gore i Srbije

Stojanović i Rebić zadovoljni saradnjom policija Crne Gore i Srbije
Datum objave: 31.05.2017 13:42 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Direktor Uprave policije MUP-a Crne Gore Slavko Stojanović sastao se danas u Budvi sa direktorom Direkcije policije MUP-a Republike Srbije Vladimirom Rebićem. Dva direktora su izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom policija dvije države, dogovorili njen nastavak i intenziviranje na operativnim nivou kao i potpisali Protokol o saradnji tokom predstojeće ljetnje turističke sezone.

Direktor Stojanović i direktor Rebić su kazali da policije Crne Gore i Srbije sarađuju profesionalno, sa konkretnim rezultatima postignutim u prethodnom periodu koji se tiču rasvjetljavanja teških krivičnih djela, lociranja lica koja se međunarodno potražuju i presijecanja kanala krijumčarenja narkotika i drugih roba čiji je promet zabranjen ili ograničen.

Borba protiv organizovanog kriminala, koji prevazilazi granice jedne države, zajednički je zadatak u čijem su ostvarenju policije dvije države imale uspjeha zahvaljujući dobroj i pravovremenoj komunikaciji, zaključili su direktori. Saradnju u ovom cilju je potrebno intenzivirati, uz formiranje zajedničkih ad hoc operativnih timova, što se prethodnih godina pokazalo kao dobra praksa koja je doprinijela rasvjetljavanju teških krivičnih djela počinjenih na teritoriji obje države.

Osim u borbi protiv ogranizovanog i prekograničnog kriminala, policije dvije države sarađivale su i na rasvjetljavanju slučajeva lažnih dojava o postavljanju eksploziva u objektima u Podgorici. Kolege iz Srbije su dale doprinos u rješavanju ovih krivinih djela, na čemu im je crnogorska policija zahvalna, a čime je još jednom potvrđen odnos profesionalnosti i kvalitetne komunikacije između policija dvije države.

Direktori Stojanović i Rebić razgovarali su i o konkretnoj saradnji tokom ljetnje turističke sezone i aktivnostima koje će se sprovoditi kako bi ona protekla bezbjedno i nesmetano, među kojima su i postupci skraćenih graničnih kontrola na graničnim prelazima kako bi se smanjilo vrijeme čekanja na ulazak u državu, uz zadržavanje kvaliteta potrebnih provjera radi prevencije kriminaliteta.

Dva direktora policije potpisala su danas i Protokol o saradnji tokom ljetnje turističke sezone na osnovu kojeg će, kao i prethodnih godina, kolege iz Srbije boraviti radnoo na našem primorju tokom ljetnjih mjeseci. Ovaj model saradnje i organizovanje zajedničkih patrola pokazao se kao izuzetno koristan kada je u pitanju i prevencija i rasvjetljavanje krivičnih djela počinjenih na teritoriji obje države. Osim sa policijom Srbije, crnogorska policija ovakve protokole potpisuje i sa kolegama iz Hrvatske, Makedonije, Albanije i Italije. Kolege iz ovih pet zemalja će tokom ljetnje sezone biti radno angažovani na našem primorju, dok će crnogorska policija, podsjećamo, tokom ljeta na rad uputili naše policijske službenike u Hrvatsku, u Policijsku upravu Dubrovačko – Neretvansku.

Direktori Stojanović i Rebić dogovorili su konkretne aktivnosti u nastavku jačanja saradnje policija dvije države u borbu protiv svih vidova kriminala i savremenih bezbjednosnih izazova.