Manja slova Veća slova RSS
>

Za 58 stranih državljana koji su bez prijave boravka boravili na našoj teritoriji izrečena mjera otkaz boravka

Datum objave: 28.03.2016 19:22 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Službenici Uprave policije MUP-a su, postupajući na osnovu operativnih saznanja i dalje u koordinaciji sa Tužilaštvom, sproveli preventivnu aktivnost koja je rezultirala kontrolom stranih državljana za koje je, nakon daljih sprovedenih aktivnosti, shodno Zakonu o strancima izrečena mjera otkaz boravka.

Naime, policijski službenici su raspolagali određenim operativnim podacima, pribavljenim razmjenom sa partnerskim bezbjednosnim službama, koji su ukazivali na to da na našoj teritoriji boravi izvjesni broj lica – stranih državljana, koji se dovode u vezu sa izvjesnom inostranom vjerskom grupom zatvorenog tipa.

Službenici Uprave policije su o navedenom upoznali Tužilaštvo koje se obratilo Višem sudu u Podgorici za zahtjevom da se izda nalog za pretres.

Po pribavljenom nalogu od Višeg suda, policijski službenici su, 25. marta 2016. godine, izvršili pretrese na dvije lokacije, u Danilovgradu i Podgorici, gdje je zatečeno 58 stranih državljana – 43 iz Ruske Federacije, sedam iz Bjelorusije, četiri iz Japana, tri iz Ukrajine i jedan iz Uzbekistana.

Tokom pretresa su pronađeni i izuzeti određeni stvari i predmeti – elektronskli uređaji koji će biti predmet vještačenja u Forenzičkom centru. Od navedenih lica su uzete izjave.

Po nalogu nadležnog tužioca, sprovedene su policijsko – tužilačke aktivnosti na provjeri i kontroli ovih lica. Utvrđeno je da od ovih 58 lica 54 lica nisu prijavila boravak u našoj državi, što su bila dužna da urade shodno Zakonu o strancima.

Nakon daljih sprovedenih aktivnosti, za svih 58 lica je, shodno Zakonu o strancima, izrečena mjera otkaz boravka. Većina ovih lica je do ovog momenta napustila našu teritoriju, dok se očekuje da će preostalih nekoliko to učiniti u zakonskom roku.