Manja slova Veća slova RSS
>

Crna Gora uzorna članica Interpola koja postiže rezultate iznad očekivanog

Crna Gora uzorna članica Interpola koja postiže rezultate iznad očekivanog
Datum objave: 05.09.2013 10:38 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Slavko Stojanović, boravi u zvaničnoj posjeti Generalnom sekretarijatu Interpola u Lionu – Francuska.

Cilj današnje posjete direktora Stojanovića sjedištu Generalnog sekretarijata Interpola je identifikovanje oblasti u kojima Crna Gora može imati dalje benefite od Interpolovih globalnih metoda rada i mreže agencija za primjenu zakona.

Tokom sastanka Stojanovića i Ronalda K. Noblea, generalnog sekretara Interpola, na dnevnom redu su bile teme prekograničnih inicijativa u oblasti primjene zakona za borbu protiv krivičnih djela, počevši od trgovine ljudima do finansijskih prevara, kao i saradnja u vezi sa identifikovanjem i lociranjem bjegunaca na međunarodnom nivou.

„Interpol je strateški partner crnogorske policije u oblasti razmjene obavještajnih podataka, kroz primjenu modernih oblika rada i globalnih metoda u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala“, istakao je direktor Stojanović.

„Upravo kroz čvrstu saradnju sa Interpolom, Uprava policije Crne Gore je učestvovala i dala svoj doprinos u okviru nekoliko važnih projekata, posebno „Pink Panters“ i „Infra Red“, koji su do sada rezultirali značajnim brojem hapšenja na međunarodnom nivou. Interpolova porodica može da računa na Crnu Goru, kao na značajnog partnera u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala”, zaključio je direktor.

Generalni sekretar Noble je izrazio zadovoljstvo aktivim učešćem naše države u okviru međunarodne policijske mreže.

„Crna Gora je na mnogo načina uzorna država članica Interpola, koja postiže rezultate iznad očekivanog u odnosu na njenu površinu i broj stanovnika. Crnogorska nadležna tijela i direktor policije Stojanović svoju konstantnu posvećenost bezbjednosti svojih građana i turista u Crnoj Gori ne pokazuju samo korišćenjem globalnih Interpolovih baza podataka, već i kroz volju i spremnost crnogorske strane da bude uključena u globalnu zajednicu agencija za primjenu zakona na svim nivoima, počevši od postavljanja najnovije tehnologije do brže razmjene identifikacionih podataka i otisaka prstiju, zatim angažovanja u operacijama lociranja i hapšenja međunarodnih bjegunaca, što ih čini ključnim faktorom u primjeni zakona na globalnom nivou”, zaključio je Noble.

Direktor Stojanović je, zajedno sa Milanom Tomićem, pomoćnikom direktora za Sektor kriminalističke policije, Dejanom Đurovićem, rukovodiocem Nacionalnog centralnog biroa Interpol Podgorica, i Selmom Mehović, savjetnicom za međunarodnu saradnju, takođe posjetio Interpolov komandni i koordinacioni centar i upoznao se sa Interpolovim globalnim kompleksom za inovacije čije otvaranje je predviđeno za septembar 2014. godineu Singapuru.

Važno je reći da je Crna Gora druga država u svijetu koja je koristila specijalni Interpolov tim za podršku tokom ljetnje turističke sezone 2012. godine, kako bi crnogorska policija, u slučaju potrebe, imala brzi pristup informacijama o stranim turistima.