Мања слова Већа слова РССДиректор

Веселин Вељовић
Службени контакти:

Телефон: 020 241 964

Фаx: 020 241 963

е-маил: директор@полиција.ме

 

Др Веселин Вељовић докторирао је на Факултету безбједности у Београду на тему „Капацитети Црне Горе у одговору на регионалне безбједносне пријетње“.

Магистрирао је на Правном факултету Универзитета Црне Горе у Подгорици на тему „Међународно признање државе у међународном јавном праву“.

Претходно је завршио Војну академију копнене војске у Београду.
Након завршетка Војне академије, до септембра 1992. године, службовао је у јединицама Југословенске народне армије.

У Министарству унутрашњих послова Црне Горе је засновао радни однос у октобру 1992. године као командир Станице полиције у Центру безбједности Пљевља.

Током радног ангажовања у Министарству унутрашњих послова, од децембра 1995. године до октобра 2005. године, обављао је дужност команданта Специјалне антитерористичке јединице.

Завршио је више међународних стручно-специјалистичких курсева и семинара у земљи и иностранству који анализирају тероризам као глобални изазов и безбједносну пријетњу.

Објавио је више стручних радова, написао је рецензију за књигу „Блиска борба“ аутора др Жељка Спалевића и предговор за „Законик о кривичном поступку-приручник за полицијске службенике“ групе аутора, изводио је тематска предавања на факултетима у Подгорици и Београду.

Дужност директора Управе полиције Црне Горе обављао је од октобра 2005. године до краја децембра 2011. године.

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић именовао га је 29. децембра 2011. године за савјетника за област одбране и безбједности.

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић именовао га је 27. новембра 2014. године за секретара Вијећа за националну безбједност.

Рјешењем Владе Црне Горе од 30. јула 2018. године именован је за директора Управе полиције.

Руководио је владином Комисијом за израду Стратегије националне безбједности и Националним међуресорским оперативним тимом за превенцију и сузбијање тероризма, прања новца и финансирања тероризма.

За стручни и професионални рад у Министарству оцјењиван је највишим службеним оцјенама и више пута награђен и похваљен.

Поводом Дана безбједности, одликован је Орденом заслуга за област одбране и безбједности првог степена и добитник је плакете Савеза удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе, за заслуге у развоју и унапређењу антифашизма у Црној Гори.