Manja slova Veća slova RSS
>

Akcija „Chat“: Zbog međunarodnog krijumčarenja marihuane jutros lišena slobode tri lica; podnijete krivične prijave protiv ukupno osam lica

Datum objave: 23.01.2019 14:33 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Službenici Uprave policije – Sektora kriminalističke policije, Odsjeka za borbu protiv droge su u saradnji sa državnim tužiocem u Višem državnom tužilaštvu, a u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica i Posebnom jedinicom policije, realizovali višemjesečnu akciju „Čet“ (Chat). Ova akcija je bila usmjerena na suzbijanje krijumčarenja opojne droge marihuana iz Republike Albanije i Kosova u Crnu Goru, a koja je dalje krijumčarena u Republiku Srbiju i zemlje Zapadne Evrope. Tokom ove akcije podnijete su četiri krivične prijave protiv osam lica, dok je u predmetu, u četiri pojedinačne zaplene, oduzeto oko 240 kg opojne droge marihuana tipa skank.

Policijski službenici su jutros, nakon izvršenog pretres stanova i prostorija, lišili slobode V.U. (26) iz Podgorice, M.Đ. (60) iz Podgorice, S.A. (37) iz Bosne i Hercegovine sa privremenim boravkom u Budvi zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i satvljanje u promet opojnih droga. Krivična prijava je podnijeta i protiv D.U. (37) iz Podgorice koji se nalazi u ZIKS-u na izdržavanju kazne. Protiv M.Đ. i V.U. je takođe podnijeta i krivična prijava za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Policija intenzivno traga za J.A. (19) iz Republike Srbije.

Prilikom današnjih pretresa policijski službenici su pronašli i oduzeli oko 200 grama biljne materije tamnozelene boje za koju se sumnja da je opojna droga marihuana, pištolj marke „CZ TT“ cal. 7,62, 87 komada municije različitog kalibra, dvije fantomke i više sredstava komunikacije.

U prethodnom periodu službenici policije su nadležnom tužiocu ponijeli tri krivične prijave protiv I.Đ. (29) iz Podgorice, S.S. (39) iz Pljevalja i P.G. (32) iz Podgorice, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da je ovih osam lica u dužem periodu krijumčarilo marihuanu iz Kosova i Albanije preko Crne Gore do zemalja Zapadne Evrope, a krijumčarski lanac svojom efikasnom akcijom otkrila je i presjekla crnogorska policija.