Manja slova Veća slova RSS
>

Crna Gora učestvovala u zajedničkoj akciji kojom je koordinirao Europol a koja je bila usmjerena na borbu protiv nezakonite trgovine oružjem u zemljama Zapadnog Balkana

Datum objave: 29.11.2017 12:33 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Preko 135 komada zaplijenjenog vatrenog oružja i 7.000 komada municije su konačni rezultat Operacije „Calibre“ (Kalibar), serije međunarodnih akcija koje su sprovedene u 10 država članica Evropske unije i još osam država, a kojima je koordinirala Velika Britanija kao lider aktivnosti uz koordinaciju Europola i podršku Frontex-a.

Započeta u septembru 2017. godine, operacija „Calibre“ je realizovana u dvodnevnoj zajedničkoj akciji, u koordinaciji sa Europolovim operativnim centrom u Hagu, sprovedenoj 17. i 18. novembra, a u toku koje su izvršene fizičke provjere uglavnom u zemljama Zapadnog Balkana. Europolov operativni centar je imao priliku da vidi na koji način i koliko efikasno nadležni organi učesnica razmjenjuju informacije o licima i vozilima koji su kontrolisani na graničnim prelazima. Izvršene su zaplijene i istrage su nastavljene. Četiri Europolove mobilne kancelarije su bile raspoređene u regionu Zapadnog Balkana i Velikoj Britaniji, dajući mogućnost pravovremene razmjene informacija i unakrsnih analiza prikupljenih podataka.

Velika Britanija, Švedska, Hrvatska, Danska, Slovenija, Holandija, Njemačka, Francuska, Bugarska, Grčka, Rumunija, Španija, Mađarska, Švajcarska, Albanija, Bosna, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Kosovo, kao i Europol i Frontex su učestvovali u ovim serijama akcija.

U toku dvodnevne akcije, 18 lica je lišeno slobode u državama Zapadnog Balkana i 81 osoba je spriječena da ilegalno uđe u EU. Pored toga, organi za sprovođenje zakona su identifikovali 37 slučajeva prekoračenja dozvoljenog boravka.

Operacija „Calibre“ je dio Operacije Dragon, a predstavlja četvrti set u okviru dana zajedničke akcije širom EU-a koji se odvijaju unutar Političkog ciklusa EU za organizovani i teški međunarodni kriminal.