Мања слова Већа слова РСС
>

Црна Гора учествовала у заједничкој акцији којом је координирао Еуропол а која је била усмјерена на борбу против незаконите трговине оружјем у земљама Западног Балкана

Датум објаве: 29.11.2017 12:33 | Аутор: УП

Испис Штампај страницу


Преко 135 комада заплијењеног ватреног оружја и 7.000 комада муниције су коначни резултат Операције „Цалибре“ (Калибар), серије међународних акција које су спроведене у 10 држава чланица Европске уније и још осам држава, а којима је координирала Велика Британија као лидер активности уз координацију Еуропола и подршку Фронтеx-а.

Започета у септембру 2017. године, операција „Цалибре“ је реализована у дводневној заједничкој акцији, у координацији са Еурополовим оперативним центром у Хагу, спроведеној 17. и 18. новембра, а у току које су извршене физичке провјере углавном у земљама Западног Балкана. Еурополов оперативни центар је имао прилику да види на који начин и колико ефикасно надлежни органи учесница размјењују информације о лицима и возилима који су контролисани на граничним прелазима. Извршене су заплијене и истраге су настављене. Четири Еурополове мобилне канцеларије су биле распоређене у региону Западног Балкана и Великој Британији, дајући могућност правовремене размјене информација и унакрсних анализа прикупљених података.

Велика Британија, Шведска, Хрватска, Данска, Словенија, Холандија, Њемачка, Француска, Бугарска, Грчка, Румунија, Шпанија, Мађарска, Швајцарска, Албанија, Босна, Македонија, Србија, Црна Гора и Косово, као и Еуропол и Фронтеx су учествовали у овим серијама акција.

У току дводневне акције, 18 лица је лишено слободе у државама Западног Балкана и 81 особа је спријечена да илегално уђе у ЕУ. Поред тога, органи за спровођење закона су идентификовали 37 случајева прекорачења дозвољеног боравка.

Операција „Цалибре“ је дио Операције Драгон, а представља четврти сет у оквиру дана заједничке акције широм ЕУ-а који се одвијају унутар Политичког циклуса ЕУ за организовани и тешки међународни криминал.