Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Поводом Међународног дана уништавања оружја у Никшићу данас уништено 1357 комада оружја

Поводом Међународног дана уништавања оружја у Никшићу данас уништено 1357 комада оружја
Датум објаве: 20.07.2018 15:55 | Аутор: МУП; Милош Вујовић-УНДП

Испис Штампај страницу


Министарство унутрашних послова Црне Горе, уз подршку Европске уније и УНДП/СЕЕСАЦ (Центра за контролу лаког и малокалибарског оружја у Југоисточној и Источној Европи), уништило је данас у никшићком Институту за црну металургију 1357 комада оружја и 145 дјелова за оружје. Догађај је подржала и Мисија у Црној Гори Организације за безбједност и сарадњу у Европи (ОЕБС), као и невладина организација Центар за демократску транзицију (ЦДТ).
Милош Вујовић, УНДП
ВИДЕО: уништавање оружја, кадрови

ВИДЕО: државни секретар Пејановић-изјава поводом уништавања оружја

ВИДЕО: амбасадорка Давије, ОСЦЕ, изјава поводом уништавања оружја

ВИДЕО: УНДП, Паовић -изјава поводом уништавања оружја

Говорећи на данашњем догађају, организованом поводом Међународног дана уништавања оружја, државни секретар у Министарству унутрашњих послова, Драган Пејановић, казао је да је овим чином још једном потврђена спремност Црне Горе да учествује у координисаним регионалним напорима у циљу унапређења свијести о проблему посједовања оружја, о опасностима и штетним посљедицама посједовања илегалног оружја, и потреби његовог смањивања ради повећања безбједности.

Државни секретар Пејановић позвао је грађане који посједују илегално оружје, да га, без правних посљедица, добровољно врате полицијским службеницима, и на тај начин дају допринос личној, породичној и укупној безбједности, као и акцији „Поштуј живот, врати оружје“, која је и даље у току.

Шефица Мисије ОЕБС у Црној Гори, Марис Давије, похвалила је напоре које Црна Гора предузима на плану подизања свијести о штетности посједовања илегалног оружја, и најавила будућу подршку те Организације на плану даљег развоја капацитета и унапређења услова, који доприносе већеој сигурности у земљи и региону.

Поменутим активностима, како су истакли амбасадорка Давије, као и шеф Сектора за демократско управљање и Сектора за економију и животну средину у Канцеларији УНДП у Црној Гори, Томица Паовић, даје се допринос испуњавању обавеза проистеклих из међународних докумената, и нагласили да Црна Гора предњачи у региону по питању спровођења тих политика.

Паовић је истакао да су у претходне три године, колико траје заједничка кампања „Поштуј живот, врати оружје“, коју спороводе МУП, ОЕБС, УНДП и ЦДТ, уз финансијску подршку ЕУ и Амбасаде СР Њемачке, постигнути изузетни резултати, те да бројке говоре у прилог томе да су грађани све свјеснији опасности посједовања оружја и да се све више труде да очувају сопствену безбједност, као и безбједност цјелокупне земље.

Међународни дан уништавања оружја, који се сваке године у свијету обиљежава 9. јула, подсјећа нас на опасност коју вишак оружја, као и недовољно обезбијеђено и нелегално оружје, представља за нашу сигурност и безбједност. У акцијама је до сада укупно уништено 4.412 комада ватреног оружја и 900 комада дјелова оружја. Такође, кроз активности је у јуну ове године уништено 27.757 метака, а у септембру је планирано да се истопи још 24.673 метака, тако да ће до краја године број уништених метака достићи око 53.000 комада.

Милош Вујовић, УНДП Милош Вујовић, УНДП