Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Уништавање муниције прикупљене од грађана - допринос безбједности и смањењу нелегалног оружја

Датум објаве: 22.09.2017 16:11 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


У пећима фабрике експлозива „Полиекс“ у Беранама данас је Министарство унутрашњих послова Црне Горе, у сарадњи са УНДП СЕЕСАЦ, а уз финансијску подршку Европске уније спровело уништавање 21.416 комада муниције.

Уништена муниција прикупљена је из илегалног посједа грађана кроз кампању „Поштуј живот, врати оружје“, коју Министарство унутрашњих послова спроводи са УНДП-ем, Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори и ЦДТ-ом, уз финансијску подршку Европске уније и Амбасаде Њемачке у Подгорици.

МУП и партнери кампању спроводе од 2015. године, када је на снагу ступио нови Закон о оружју којим је, између осталог, предвиђено да грађанин који има оружје у нелегалном посједу неће сносити посљедице уколико га добровољно врати полицији.

Подсјећамо да МУП, уз подршку Европске уније и УНДП/СЕЕСАЦ (Центра за контролу лаког и малокалибарског оружја у Југоисточној и Источној Европи), ОЕБС-а и ЦДТ-а, већ неколико година заредом обиљежава Међународни дан уништавања оружја. Обиљежавањем овог дана даје се допринос координисаним регионалним напорима да се унаприједи свијест о проблему ширења нелегалног лаког оружја у земљама Западног Балкана и смањењи број нелегалног оружја у посједу грађана. Тим поводом је ове године уништено 926 комада оружја и 128 дјелова за оружје, како правоснажно одузетог, тако и оног прикупљеног кроз кампању „Поштуј живот, врати оружје“.