Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Позив грађанима да поднесу захтјеве за оружне листове или предају оружје

Позив грађанима да поднесу захтјеве за оружне листове или предају оружје
Датум објаве: 22.12.2015 11:48 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницуМинистарство унутрашњих послова подсјећа грађане на законску обавезу посједовања оружног листа за оружје које имају. Наиме, великом броју грађана истекао је рок важења оружних листова, а дужни су да поднесу захтјев за њихову замјену у року од 30 дана од истека рока важења. Напомињемо да ће се новчано казном у износу од 50 еура казнити за прекршај физичко лице које не поступи сходно наведеној законској обавези. Такође, уколико се не поднесе захтјев за замјену оружног листа, оружје ће бити одузето.

Такође, за оружје које посједују без оружних листова, грађани су дужни да га предају полицији (у корист државе без накнаде), да га легализују (региструју) или да га онеспособе и држе као успомену. За не поступање на наведени начин, прописана је кривична одговорност, а запријећена је казна затвора до пет година. Предаја оружја полицији није временски ограничена, док је легализација оружја могућа до марта 2017. године.

Министарство унутрашњих послова је, заједно са партнерима са којима спроводи кампању Поштуј живот врати оружје (УНДП, ОЕБС, ЦДТ уз финансијску подршку ЕУ и Амбасаде Њемачке), израдило брошуру којом грађане подсјећа на обавезе из Закона о оружју и жели да их подстакне да оружје региструју. Брошура се може наћи у свим подручним јединицама и филијалама за управне унутрашње послове а можете је преузети и овдје.