Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Грађани вратили 281 пиштољ и пушку, 5.600 комада муниције, 82 експлозивне направе

Датум објаве: 03.08.2015 15:50 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Од почетка примјене Закона о оружју, дакле од марта ове године до данас, грађани су добровољно вратили 281 комад пиштоља и пушака, 5.603 комада муниције, те 82 експлозивне направе. Највећи дио оружја био је у нелегалном посједу грађана.

Важна новина за грађане је то што је Законом о оружју дефинисано да грађанин који има оружје у нелегалном посједу неће сносити посљедице уколико га добровољно врати полицији. У циљу пуне имплементације Закона, Министарство унутрашњих послова, УНДП, Мисија ОЕБС-а у Подгорици и Центар за демократску транзицију (ЦДТ), уз подршку ЕУ и Амбасаде Њемачке, спроводе кампању Поштуј живот, врати оружје. Циљеви кампање су јачање свијести о штетности посједовања нелегалног оружја, смањење броја нелегалног оружја у посједу грађања те њихово информисање о новинама у Закону.

Први дио кампање Поштуј живот, врати оружје, који је трајао од краја јуна до краја јула подразумијевао је интензивне медијске и теренске активности. Наиме, представници ЦДТ-а су организовали у свим црногорским општинама инфо пунктове на којима су грађани могли да се информишу на који начин могу да врате оружје и избјегну кривичну одговорност за нелегално посједовање оружја, за шта је запријећена казна затвора од шест мјесеци до пет година. У наредном периоду су планиране додатне активности које би требало да допринесу постизању циљева кампање.

Подсјећамо да је спаљивањем 857 комада и 188 дјелова лаког оружја у Институту за црну металургију у Никшићу, Црна Гора обиљежила 9. јул, Међународни дан уништавања оружја.

Процедура за враћање оружја је једноставна – у три корака – позови, пријави и предај оружје. Наиме, грађанин позивом на бесплатне бројеве 122 (полиција) или 080 888 888 (ЦДТ) пријави да жели да врати оружје, договори се о мјесту и времену предаје оружја, након чега ће стручни тимови полиције и ЦДТ-а доћи да оружје преузму. Важно је истаћи да грађани оружје не доносе сами.