Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Спаљивањем 857 комада оружја обиљежен Међународни дан уништавања оружја

Датум објаве: 10.07.2015 14:18 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Спаљивањем 857 комада и 188 дјелова лаког оружја у Институту за црну металургију у Никшићу, Црна Гора је обиљежила 9. јул, Међународни дан уништавања оружја. Уништавање оружја је организовало Министарство унутрашних послова Црне Горе, уз подршку Европске уније и УНДП/СЕЕСАЦ (Центра за контролу лаког и малокалибарског оружја у Југоисточној и Источној Европи). 

Овим догађајем Црна Гора учествује у координисаним регионалним напорима да се унаприједи свијест о проблему ширења нелегалног лаког оружја у земљама Западног Балкана. Догађај је поџала и Мисија Организације за европску безбједност и сарадњу у Црној Гори (ОЕБС). 

Међународни дан уништавања оружја је дан када се свијет подсјећа на опасност коју вишак оружја, недовољно обезбијеђено и нелегално оружје представља за нашу сигурност и безбједност. Ширење лаког и малокалибарског оружја и даље утиче на безбједност Западног Балкана. Како би се ограничило ширење нелегалног лаког оружја, УНДП/СЕЕСАЦ од 2002. године пружају подршку партнерима на свим нивоима у региону. 

Уништено је правоснажно одузето оружје као и оно прикупљено кроз кампању Поштуј живот, врати оружје коју Министарство унутрашњих послова спроводи заједно са УНДП, Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори, Центром за демократску транзицију, уз финансијску подршку ЕУ и Амбасаде Њемачке у Подгорици. 

Циљеви кампање су јачање свијести о штетности посједовања нелегалног оружја, смањење броја нелегалног оружја у посједу грађана те њихово информисање о новинама у Закону.

Процедура за враћање оружја је једноставна – у три корака – позови, пријави и предај оружје. Наиме, грађанин позивом на бесплатне бројеве 122 (полиција) или 080 888 888 (ЦДТ) пријави да жели да врати оружје, договори се о мјесту и времену предаје оружја, након чега ће стручни тимови полиције и ЦДТ-а доћи да оружје преузму. Важно је истаћи да грађани оружје не доносе сами. 

Подсјећамо да је недозвољено држање оружја и експлозивних материја кривично дјело за које је запријећена казна затвора од шест мјесеци до пет година, те да некажњивост за враћање оружја важи само уколико се грађанин на то добровољно опредијели. Уколико полиција у току својих активности пронађе оружје у илегалном посједу, против грађанина код којег је оружје пронађено биће поднијета кривична пријава. 

Такође, Закон о оружју је предвидио могућност легализације нелегалног оружја. Информације о начину легализације грађанин може добити на сајту Министарства унутрашњих послова www.муп.гов.ме или у подручним јединицама или филијалама за управне унутрашње послове у свом граду. Док добровољна предаја нелегалног оружја није временски ограничена, легализација јесте и омогућена је само до марта 2017. године.

Такође, с обзиром на то да је великом броју грађана истекло важење оружног листа, дужни су да прибаве нови. Министарство унутрашњих послова је, у складу са чланом 24 Закона о оружју, одредило нови рок и ових дана ће грађанима којима је истекло важење оружног листа бити упућени позиви да захтјев за издавање исправе о оружју поднесу до 31. децембра ове године. Уколико неко од грађана из оправданих разлога не може у овом року испунити законску обавезу, дужан је да од МУП-а затражи нови рок. Ако власник оружја не поступи на начин и у наведеним роковима, оружје ће бити одузето.