Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Поштуј живот, врати оружје - Дијелили флајере и информисали грађане Плужина

Поштуј живот, врати оружје - Дијелили флајере и информисали грађане Плужина
Датум објаве: 02.07.2015 17:02 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Теренске активности кампање "Поштуј живот, врати оружје" данас су се одвијале у Плужинама, што је била прилика да грађани путем флајера и кроз непосредну комуникацију са учесницима кампање, добију детаљне информације о начину на који могу вратити оружје.

МУППроцедуру чине три једноставна корака -  позови, пријави и предај оружје. Наиме, грађанин позивом на бесплатне бројеве 122 (полиција) или 080 888 888 (ЦДТ) пријави да жели да врати оружје, договори се о мјесту и времену предаје оружја, након чега ће стручни тимови полиције и ЦДТ-а доћи да оружје преузму. Важно је истаћи да грађани оружје не доносе сами у подручне јединице и филијале за управне унутрашње послове или станице полиције, већ да претходно позову наведене бројеве и са полицијским службеницима или оператерима ЦДТ-а договоре мјесто и начин предаје. 

Подсјећамо да је недозвољено држање оружја и експлозивних материја кривично дјело за које је запријећена казна затвора од шест мјесеци до пет година, те да некажњивост за враћање оружја важи само уколико се грађанин на то добровољно опредијели. Уколико полиција у току својих активности пронађе оружје у илегалном посједу, против грађанина код којег је оружје пронађено биће поднијета кривична пријава.

Постављање инфо пунктова на којима грађани могу добити флајере и информисати се о начину враћања оружја биће организовано у свим црногорским општинама. Ове активности  дио су свеобухватне кампање коју Министарство унутрашњих послова спроводи у сарадњи са УНДП-е, ОЕБС-ом и ЦДТ-ом, уз финансијску подршку Европске уније и Амбасаде Њемачке у Црној Горим, у циљу пружања подршке пуној имплементацији новог Закона о оружју.