Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Apel građanima: Imanja čistiti u kontrolisanim uslovima

Apel građanima: Imanja čistiti u kontrolisanim uslovima
Datum objave: 08.04.2020 15:02 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Na osnovu dobijenih informacija od strane komandira opštinskih službi zaštite i spašavanja, situacija vezana za požare na otvorenom prostoru je ovih dana veoma komplikovana.

Naime, zahvaljujući lijepom vremenu veliki broj građana boravi u prirodi i uređuje svoja imanja i, na taj način, prikuplja značajnu količinu gorivih materija u vidu suvog granja, lišća itd. Takođe, vrše se nekontrolisana paljenja ogromnih površina livada, makija i šumskog područja, naročito na sjeveru Crne Gore.

Sve to  stvara veliki rizik na pomenutim područjima, koji se vrlo često pretvara u nekontrolisane požare, a koji pričinjavaju značajnu materijalnu štetu i iziskuju maksimalno angažovanje učesnika sistema zaštite i spašavanja. Imajući u vidu da su pripadnici službi zaštite i spašavanja i ostali učesnici sistema zaštite i spašavanja angažovani i na poslovima vezanim za suzbijanje širenja koronavirusa, njihovo angažovanje na gašenju požara predstavlja dodatno opterećenje.

Razumijevajući potrebu građana za obavljanjem poljskih radova, apelujemo da aktivnosti koje preduzimaju na spaljivanju prikupljenog korova i čišćenju svojih imanja čine u kontrolisanim uslovima koji neće dozvoliti širenje požara. Veoma je važno da u tim aktivnostima imaju opremu i sredstva kojima mogu izvršiti gašenje požara u početnoj fazi (lopate, ašove, grabulje, sudove napunjene vodom).

Nadležni državni organi pažljivo će pratiti situaciju u vezi sa ovim pitanjem i, shodno informacijama sa terena, preduzimati zakonom predviđene mjere. Naglašavamo da će posebnu odgovornost snositi oni građani sa čijih imanja dođe do prenošenja požara i izazivanja materijalne štete.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a i ostali subjekti u sistemu zaštite i spašavanja spremni su da, u skladu sa raspoloživim kapacitetima, odgovore na ovakve situacije.

Još jednom pozivamo građane da, u situaciji kada se borimo za zdravlje naših građana, pokažu potreban nivo svijesti i odgovornosti.