Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da unapređuje kapacitete za odgovor na zemljotres

Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da unapređuje kapacitete za odgovor na zemljotres
Datum objave: 22.01.2020 12:44 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Herceg Novom otvorena međunarodna štabna vježba na temu reagovanja u slučaju zemljotresa, koja ima za cilj testiranje i uvježbavanje procedura reagovanja, kao i razmjenu iskustava, znanja, dobrih praksi i naučenih lekcija kada je u pitanju pripremljenost za odgovor na zemljotres.

"Zemljotres ne možemo ni predvidjeti, ni spriječiti, ali aktivnim odnosom prema ovom pitanju i preventivnim aktivnostima možemo učiniti da posljedice budu što manje. Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti sa aktivnostima na unapređenju odgovora na zemljotrese, i na taj način, dati doprinos većoj sigurnosti građana kada je ovaj hazard u pitanju ", poručio je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić na otvaranju vježbe.

Mulić je saopštio da ova vježba ima veliki značaj jer će se provjeriti kapaciteti, uvježbavati procedure reagovanja u slučaju zemljotresa, a na ovaj način doprinijeće se kvalitetnijem odgovoru u slučaju stvarne potrebe za reagovanjem, ne samo u opštini Herceg Novi, već i u bilo kojoj drugoj opštini.

MUPIstakao je zadovoljstvo što se vježba organizuje sa kolegama iz Albanije i Italije, te ovom prilikom podsjetio da je Crna Gora sa svojim timom bila dio međunarodnih aktivnosti nakon zemljotresa u Albaniji, čime su potvrđeni profesionalni kapaciteti našeg sistema zaštite i spašavanja.

Na otvaranju vježbe, pored generalnog direktora Mirsada Mulića, govorio je i Stevan Katić, predsjednik opštine Herceg Novi.

Dvodnevna vježba koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova predstavlja aktivnost u okviru projekta „3 WATCH OUT – Trilateralni model civilne zaštite: Putevi, instrumenti i izazovi za našu bezbjednost“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija – Italija. Cilj projekta je unapređenje stanja životne sredine u programskoj oblasti kroz prekograničnu saradnju u prevenciji rizika od katastrofa, podizanje svijesti građana i djece o značaju preventivnog djelovanja, organizovanje radionica i vježbi za učesnike sistema zaštite i spašavanja i nabavka opreme.

Na vježbi učestvuju članovi Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje opštine Herceg Novi, predstavnici operativnih jedinica za zaštitu i spašavanje, lokalne samouprave, Elektroprivrede, Turističke organizacije, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Direktorata za vanredne situacije MUP-a, kao i sekretari opštinskih timova za zaštitu i spašavanje opština Tivat i Kotor.