Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Na završnoj konferenciji u Budvi predstavljeni rezultati projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogode

Na završnoj konferenciji u Budvi predstavljeni rezultati projekta  DIRECT – Budimo otporni na nepogode
Datum objave: 04.04.2019 09:07 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


U Budvi je 26-27. marta 2019. godine održana završna konferencija projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogode tokom koje su predstavljeni glavni rezultati projekta, koji je realizovan u Crnoj Gori, Sloveniji i Češkoj, a koji je imao za cilj unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode. Konferenciji su prisustvovali predstavnici partnera na projektu, kao i predstavnici ciljnih grupa uključujući službe zaštite i spašavanja, obrazovne institucije i druge relevantne službe.

MUPTokom projekta, koji se sprovodio od početka 2017.godine, realizovane su brojne aktivnosti usmjerene ka izgradnji kapaciteta za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode, uključujući osam međunarodnih treninga za spasioce na teme vezane za zaštitu i spasavanje u slučajevima požara, poplava, zemljotresa i drugih nepogoda, četiri međunarodne terenske vježbe spasavanja, treninge na temu smanjenja rizika od katastrofa za predstavnike lokalnih uprava i obrazovnih institucija, tri međunarodne konferencije ne teme vezane za smanjenje rizika od katastrofa, izradu evakuacionih planova za škole i institucije, vježbe evakuacije, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od katastrofa, studijsku posjetu EU, radionice za učenike na temu smanjenja rizika od katastrofa, likovna takmičenja i kvizovi. Jedan od najvažnijih ostvarenih rezultata projekta je unapređenje međunarodne saradnje u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, koja je omogućila razmjenu iskustava i modela dobrih praksi, kako između institucija i službi koje se bave zaštitom i spašavanjem, tako i između spasilaca koji se u svom poslu često suočavaju sa istim zadacima i izazovima.

Projekat DIRECT – Budimo otporni na nepogode su realizovali Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore (FORS Montenegro), Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a projekat je finansirao Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO). Ukupna vrijednost projekta iznosila je 736.257,34 eura, od čega je doprinos Evropske unije 552.131 euro, ili 75% ukupnih projektnih troškova. Za Crnu Goru je opredijeljeno 288.795 eura, od čega Evrpska unija finansira 218.582 eura.