Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održan sastanak u okviru IPA DRAM programa

Održan sastanak u okviru IPA DRAM programa
Datum objave: 22.03.2017 12:10 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


U utorak, 21. marta 2017. godine, u prostorijama hotela Centre Ville u Podgorici, održan je sastanak u okviru Višekorisničkog IPA programa koji se odnosi na procjenu rizika od katastrofa i mapiranje – IPA DRAM. Sastanku je prisustvovalo ukupno 25 predstavnika iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za šume, Uprave za nekretnine i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, kao i predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori.

Na otvaranju sastanka prisutnima su se obratili:
Mirsad Mulić, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije
Cvetka Tomin, vođa programa iz Švedske agencije za vanredne situacije
mr Ljuban Tmušić, načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć u Direktoratu za vanredne situacije i kontakt osoba ispred Crne Gore za IPA DRAM program.

Učesnici sastanka su se upoznali sa ciljevima, projektnim aktivnostima i željenim rezultatima IPA DRAM programom, kao i sa najznačajnijim međunarodnim i evropskim smjernicama i dokumentima koji će se koristiti pri izradi nacionalne procjene rizika od katastrofa, baze podataka o štetama u slučaju katastrofa i mapiranju.

Kroz prezentacije, diskusije i grupni rad zajednički se sagledalo trenutno stanje u Crnoj Gori kada je u pitanju izrada procjene rizika od katastrofa, mapiranje rizika, kao i uspostavljanje baze podataka o štetama u slučaju katastrofa i predložili prioriteti i naredni koraci u okviru ovog programa.

Program je zvanično počeo sa realizacijom, 1. decembra 2016. godine i trajaće do 30. novembra 2019. godine (36 mjeseci), a države korisnice programa su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Srbija i Turska. Konzorcijum koji implementira program čine: Švedska agencija za vanredne situacije (MSB), Odsjek za civilnu zaštitu Republike Italije (DPC), Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (URSZR), Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske (DUZS) i italijanska istraživačka fondacija za praćenje stanja životne sredine (CIMA Research Foundation). Cilj IPA DRAM programa je da omogući unapređenje nacionalnih sistema za prikupljanje podataka o štetama u slučaju katastrofa i pruži podršku pri izradi Nacionalne procjene rizika od katastrofa i mapiranju radi dostizanja neophodnih standarda i integracije u Mehanizam za civilnu zaštitu Unije.


VIDEO: Sastanak u okviru IPA DRAM programa - KADROVI

VIDEO: Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić - OBRAĆANJE