Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Na okruglom stolu predstavljen Nacrt Strategije razvoja Uprave policije

Na okruglom stolu predstavljen Nacrt Strategije razvoja Uprave policije
Datum objave: 30.11.2015 15:29 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Na današnjem okruglom stolu održanom u Podgorici predstavljen je Nacrt Strategije razvoja Uprave policije za period 2016-2020. godine i Akcioni plan za njeno sprovođenje. Događaj su otvorili ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, ambasadorka OEBS-a Janina Hrebičkova i predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost Mevludin Nuhodžić.

VIDEO: Izlaganje ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića na okruglom stolu o Strategiji razvoja Uprave policije 2016-2020. 

VIDEO: Izlaganje vrhovnog državnog tužiloca Ivice Stankovića na okruglom stolu o Strategiji razvoja Uprave policije 2016-2020.

VIDEO: Izlaganje ambasadorke OEBS-a Janjine Hrebičkove na okruglom stolu o Strategiji razvoja Uprave policije 2016-2020.

VIDEO: Izlaganje predsjednika Odbora za odbranu i bezbjednost Mevludina Nuhodžića na okruglom stolu o Strategiji razvoja Uprave policije 2016-2020.


Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreObraćajući se prisutnima ministar Konjević je kazao da je jačanje vladavine prava među najvažnijim zadacima, od kojih zavisi nastavak evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore, te da je u tom smislu uloga Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova u postizanju rezultata u ovoj oblasti od izuzetnog značaja.

„Da bi odgovorila svim izazovima koji se pred nju postavljaju, Uprava policije mora se reformisati i razviti u policijsku organizaciju u skladu sa evropskim standardima“, istakao je ministra Konjević.

Ministar je kazao da su Strategija razvoja Uprave policije i Akcioni plan za njeno sprovođenje urađeni shodno interesima građana, institucije, zaposlenih, ali i prema potrebama unapređivanja unutrašnjih procesa institucije i racionalnog korišćenja finansijskih resursa.
Ministar je pojasnio da se Strategija fokusira na četiri ključna prioriteta od značaja za građane - njihovu i bezbjednost njihove imovine, borbu protiv kriminala, graničnu bezbjednost i obezbjeđenje ličnosti i objekata, te da važan dio Strategije i Akcionog plana svakako predstavljaju obrazovanje zaposlenih, sistem profesionalnog razvoja kroz obuke.

Otvarajući skup, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je da predstoji period intenziviranja borbe protiv svih oblika kriminala i ugrožavanja čovjeka i osnovnih društvenih vrijednosti. On je u tom smislu naglasio da pripremu strateških dokumenata za razvoj policije vidi istovremeno i kao jačanje lanca krivične pravde. Prema njegovim riječima, tužilačka organizacija je posebno zainteresovana za unaprjeđenje kapaciteta Uprave policije za rad sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

MUPŠefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Janina Hrebičkova, kazala je da je Strategija dokument koji će pomoći policijskoj organizaciji da dostigne masimalan nivo efikasnosti, dodavši da danas pred policijskim organima postoje brojni izazovi, koji zahtijevaju vrlo dobru saradnju i koordiniranu akciju na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Predsjednik skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost, Mevludin Nuhodžić, rekao je da su zadaci i postupanje policije primarno vezani za građane, i da bezbjednost i sigurnost čine preduslov svakog drugog društvenog napretka. Stoga, kako je kazao, profesionalnost, odgovornost i zakonitost u radu policijskih službenika predstavljaju važan korak u daljoj demokratizaciji društva, i izrazio vjerovanje da će donošenje i implementacija ove Strategije tome zasigurno doprinijeti.