Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održan okrugli sto o Nacrtu strategije reforme javne uprave za naredni petogodišnji period

Održan okrugli sto o Nacrtu strategije reforme javne uprave za naredni petogodišnji period
Datum objave: 18.12.2015 17:55 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


VIDEO: Izlaganje državne sekretarke Jadranke Vojinović na okruglom stolu o novom strateškom dokumentu za reformu javne uprave

VIDEO: Prezetancija predstavnika relevantnih institucija na temu novog strateškog dokumenta za reformu javne uprave

VIDEO: Održan okrugli sto na temu novog strateškog dokumenta za reformu javne uprave - kadrovi

Koncept novog strateškog dokumenta za reformu javne uprave usmjeren je na ključne izazove sa kojima se suočava crnogorski upravni sistem u odnosu na principe evropskog administrativnog prostora, pa će u tom smislu u narednom periodu fokus biti stavljen na implementaciju novih rješenja, poručila je državna sekretarka u MUP-u Jadranka Vojinović na današnjem okruglom stolu, organizovanom u okviru dodatnih javnih konsultacija u vezi sa Nacrtom strategije reforme javne uprave za period 2016-2020. godine.

Upravo zato, kako je objasnila, struktura Nacrta ovog strateškog dokumenta, koji se odnosi na cjelokupnu javnu upravu – državnu upravu, lokalnu samoupravu i organizacije sa javnim ovlašćenjima, slijedi logiku reformskih oblasti shodno principima javne uprave, koji su preporučeni od strane Evropske unije.

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreDržavna sekretarka Vojinović podsjetila je da se sa izradom novog strateškog dokumenta započelo još krajem 2014. godine, kada se pristupilo analizi ostvarenih efekata proizašlih iz još uvijek važeće Strategije reforme javne uprave, te da je na osnovu tako dobijenih rezultata, aktivan rad na prioritetima novog strateškog dokumenta za neredni period, u kojem su učestvovali predstavnici relevantnih institucija i eksperti SIGMA-e, otpočeo u februaru ove godine.

Vojinović se u svom izlaganju osvrnula i na prethodnu verziju Nacrt novog strateškog dokumenta, koji je u periodu od 03. avgusta do 02. oktobra 2015. godine bio na javnoj raspravi, i istakla da je u cilju obezbjeđivanja još višeg nivoa participacije cjelokupne zainteresovane javnosti, otvoren novi krug dodatnih konsultacija, koje traju od 09. do 23. decembra, i ovom prilikom pozvala sve prisutne da kroz otvorenu diskusiju i dostavljanje predloga, doprinesu unaprjeđenju kvaliteta ovog važnog strateškog dokumenta.

Okrugli sto bio je prilika da predstavnici relevantnih institucija - MUP-a, Ministarstva finansija, Generalnog sekretarijata Vlade, Uprava za kadrove, te Zajednice opština, svako iz svog domena prezentuje oblasti koje su sadržane u ovom dokumentu: organizaciju i odgovornost u sistemu državne uprave i pružanje usluga, službenički sistem, razvoj i koordinaciju javnih politika, upravljanje javnim finansijama, te pitanja iz oblasti lokalne samouprave.

Današnji događaj bio je prilika i da se povede konstruktivni dijalog i upute sugestije na izrađeni Nacrt strateškog dokumenta i Akcioni plan za njegovo sprovođenje, što su učinili predstavnici iz redova nevladinog sektora i lokalne samouprave, ukazujući na oblasti u kojima, prema njihovom mišljenju, postoji prostor za dodatno unaprijeđenje. Članovi radne grupe za izradu nove Strategije reforme javne uprave za period 2016-2020. godine poručili su da će nakon 23. decembra, kada se završavaju javne konsultacije, sve upućene sugestije i komentari biti razmatrani i analizirani, kako bi se došlo do optimalnog rezultata – što kvalitetnijeg dokumenta na kojem će počivati reformski procesi u oblasti javne uprave za naredni petogodišnji period.