Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

Биро за односе с јавношћу Владе Црне ГореПоводом Дана унутрашњих послова Министарство унутрашњих послова приредило је изложбу под називом "Из историјата полиције Црне Горе". Изложба представља другу фазу пројекта Музеја полиције Црне Горе, чије се званично успостављање очекује у току наредне године. Изложбу је отворио секретар Министарства унутрашњих послова, Драган Пејановић, који је уједно и носилац пројекта Музеја полиције Црне Горе.


ВИДЕО: Изложба ,,Из историјата полиције Црне Горе" у Дворцу Петровића на Крушевцу поводом Дана унутрашњих послова - КАДРОВИ

ВИДЕО: Секретар МУП-а Драган Пејановић - обраћање на отварању изложбе ,,Из историјата полиције Црне Горе"

Отварајући изложбу секретар Пејановић је казао да је црногорска полиција, и поред богате традиције и дубоких историјских коријена, једна од ријетких европских полиција која нема свој музеј или музејску поставку.

"Оснивањем ове врсте музеја и организованим приступом приликом одабира садржаја и тематских збирки, ова професија, и посебно њена препознатљива историјска компонента, додатно би се приближила како самим полицијским службеницима тако и грађанима и другим корисницима", истакао је Пејановић.

Наша визија је, како је казао, да Музеј полиције постане мјесто чувања баштине полицијске професије и незаобилазно мјесто сусрета јавности и полиције, које ће посјећивати широки круг грађана и у којем ће добити релевантне одговоре из дјелокруга рада Полиције.

Биро за односе с јавношћу Владе Црне Горе"Наша мисија је да се у будућем Музеју, сакупљају, чувају и приказују предмети из прошлог и садашњег рада полиције, и да у њему, као неформалном мјесту сусрета полиције и грађана, покажемо чиме се полиција бави, шта грађани могу очекивати од полиције и да подстакнемо грађане на сарадњу с Полицијом, да прихвате сигурносне савјете полиције. Имамо велику обавезу, комплексну али узвишену, да учинимо све на очувању богате баштине Црногорске полицијске службе кроз скоро два вијека организованог постојања.

Музеј полиције Црне Горе, као музеј у саставу органа, поред информативно – едукативног, као основног садржаја, имао би значајну улогу и у подстицању и промовисању истраживачког рада у овој области, приказу и тумачењу историјских чињеница, као и презентовању специјалних полицијских тематика.

Музеј својом поставком, изложбама и пратећом понудом треба бити такав да се њиме поноси сваки службеник Министарства унутрашњих послова и Управе полиције.

Важан аспект реализације овог Пројекта је и развијање свијести о значају оснивања и постојању Музеја полиције. С тим у вези, обавјештавамо грађане, службенике МУП-а-УП и пензионере унутрашњих послова, као и све заинтересоване да помогну реализацију пројекта донацијом предмета који представљају историјат Полиције Црне Горе. МУП ће водити посебну евиденцију о донираним предметима, са назнаком ко је и када донирао одређени предмет, о чему се сачињава уговор о поклону", навео је секретар Пејановић.

Цјелокупно излагање секретара Пејановића можете преузети овдје.

Фотографије са изложбе можете погледати у рубрици фото галерији.