Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GorePovodom Dana unutrašnjih poslova Ministarstvo unutrašnjih poslova priredilo je izložbu pod nazivom "Iz istorijata policije Crne Gore". Izložba predstavlja drugu fazu projekta Muzeja policije Crne Gore, čije se zvanično uspostavljanje očekuje u toku naredne godine. Izložbu je otvorio sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Dragan Pejanović, koji je ujedno i nosilac projekta Muzeja policije Crne Gore.


VIDEO: Izložba ,,Iz istorijata policije Crne Gore" u Dvorcu Petrovića na Kruševcu povodom Dana unutrašnjih poslova - KADROVI

VIDEO: Sekretar MUP-a Dragan Pejanović - obraćanje na otvaranju izložbe ,,Iz istorijata policije Crne Gore"

Otvarajući izložbu sekretar Pejanović je kazao da je crnogorska policija, i pored bogate tradicije i dubokih istorijskih korijena, jedna od rijetkih evropskih policija koja nema svoj muzej ili muzejsku postavku.

"Osnivanjem ove vrste muzeja i organizovanim pristupom prilikom odabira sadržaja i tematskih zbirki, ova profesija, i posebno njena prepoznatljiva istorijska komponenta, dodatno bi se približila kako samim policijskim službenicima tako i građanima i drugim korisnicima", istakao je Pejanović.

Naša vizija je, kako je kazao, da Muzej policije postane mjesto čuvanja baštine policijske profesije i nezaobilazno mjesto susreta javnosti i policije, koje će posjećivati široki krug građana i u kojem će dobiti relevantne odgovore iz djelokruga rada Policije.

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore"Naša misija je da se u budućem Muzeju, sakupljaju, čuvaju i prikazuju predmeti iz prošlog i sadašnjeg rada policije, i da u njemu, kao neformalnom mjestu susreta policije i građana, pokažemo čime se policija bavi, šta građani mogu očekivati od policije i da podstaknemo građane na saradnju s Policijom, da prihvate sigurnosne savjete policije. Imamo veliku obavezu, kompleksnu ali uzvišenu, da učinimo sve na očuvanju bogate baštine Crnogorske policijske službe kroz skoro dva vijeka organizovanog postojanja.

Muzej policije Crne Gore, kao muzej u sastavu organa, pored informativno – edukativnog, kao osnovnog sadržaja, imao bi značajnu ulogu i u podsticanju i promovisanju istraživačkog rada u ovoj oblasti, prikazu i tumačenju istorijskih činjenica, kao i prezentovanju specijalnih policijskih tematika.

Muzej svojom postavkom, izložbama i pratećom ponudom treba biti takav da se njime ponosi svaki službenik Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

Važan aspekt realizacije ovog Projekta je i razvijanje svijesti o značaju osnivanja i postojanju Muzeja policije. S tim u vezi, obavještavamo građane, službenike MUP-a-UP i penzionere unutrašnjih poslova, kao i sve zainteresovane da pomognu realizaciju projekta donacijom predmeta koji predstavljaju istorijat Policije Crne Gore. MUP će voditi posebnu evidenciju o doniranim predmetima, sa naznakom ko je i kada donirao određeni predmet, o čemu se sačinjava ugovor o poklonu", naveo je sekretar Pejanović.

Cjelokupno izlaganje sekretara Pejanovića možete preuzeti ovdje.

Fotografije sa izložbe možete pogledati u rubrici foto galeriji.