Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

СМЈЕРНИЦЕ ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ДРЖАВЉАНСТВО ЗА ОСОБЕ С ИНВАЛИДИТЕТОМ

Датум објаве: 30.09.2019 10:15 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Држављанство представља статус особе која је, према обичају или закону, препозната као правни члан суверене државе или припадник одређене нације. Свака земља има своју политику, прописе и критеријуме о томе ко има право на држављанство. Особа може бити призната или добити држављанство по више основа. Обично је држављанство засновано на околностима рођења аутоматско, али у другим случајевима може бити захтијевано аплицирање.

Признавањем, односно давањем држављанства, држава теби као њеном држављанину, односно држављанки, даје одређена права, али и намеће одређене обавезе. Посједовањем држављанства можеш остварити право гласа, рада и живљења у земљи, право на повратак у земљу, право на власништво над некретнинама, правну заштиту од владе земље, али и заштиту путем војске или дипломатије. Са друге стране, држављанством стичеш и одређене дужности, као што је дужност поштовања закона земље, плаћања пореза, и сл.

Твоје право на држављанство гарантовано је и Конвенцијом УН о правима особа са инвалидитетом, у члану 18 гдје се, поред држављанства, говори и о слободи кретања.

Смјернице за остваривање права на држављанство можете преузети на сљедећем линку: СМЈЕРНИЦЕ_ЗА_ОСТВАРИВАЊЕ_ПРАВА_НА_ДРЖАВЉАНСТВО ЗА ОСИ