Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

SMJERNICE ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA DRŽAVLJANSTVO ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Datum objave: 30.09.2019 10:15 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Državljanstvo predstavlja status osobe koja je, prema običaju ili zakonu, prepoznata kao pravni član suverene države ili pripadnik određene nacije. Svaka zemlja ima svoju politiku, propise i kriterijume o tome ko ima pravo na državljanstvo. Osoba može biti priznata ili dobiti državljanstvo po više osnova. Obično je državljanstvo zasnovano na okolnostima rođenja automatsko, ali u drugim slučajevima može biti zahtijevano apliciranje.

Priznavanjem, odnosno davanjem državljanstva, država tebi kao njenom državljaninu, odnosno državljanki, daje određena prava, ali i nameće određene obaveze. Posjedovanjem državljanstva možeš ostvariti pravo glasa, rada i življenja u zemlji, pravo na povratak u zemlju, pravo na vlasništvo nad nekretninama, pravnu zaštitu od vlade zemlje, ali i zaštitu putem vojske ili diplomatije. Sa druge strane, državljanstvom stičeš i određene dužnosti, kao što je dužnost poštovanja zakona zemlje, plaćanja poreza, i sl.

Tvoje pravo na državljanstvo garantovano je i Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, u članu 18 gdje se, pored državljanstva, govori i o slobodi kretanja.

Smjernice za ostvarivanje prava na državljanstvo možete preuzeti na sljedećem linku: SMJERNICE_ZA_OSTVARIVANJE_PRAVA_NA_DRŽAVLJANSTVO ZA OSI