Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

СМЈЕРНИЦЕ ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ЛИЧНУ КАРТУ И ПАСОШ ЗА ОСОБЕ С ИНВАЛИДИТЕТОМ

Датум објаве: 30.09.2019 10:01 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Конвенција УН о правима особа с инвалидитетом је најзначајнији међународни документ којим се штите права ОСИ. Црна Гора ју је ратификовала 2009. године и обавезала се на прилагођавање свог законског оквира ради остваривања права ОСИ.
Једно од главних начела Конвенције јесте приступачност, али осим што је начело, приступачност се дефинише и као посебно људско право особа са инвалидитетом. Чланом 9 Конвенције дефинишу се обавезе држава чланица да осигурају приступачност физичког окружења, информација и комуникација, информационо-комуникационих технологија, саобраћаја и услуга.

С тим у вези, а у односу на Конвенцију, у Црној Гори би требало да постоји обезбијеђен приступ информацијама и услугама које омогућавају особама с инвалидитетом остваривање гарантованих права. Доступност услуга подразумијева развијене и осигуране јавне услуге које користе сви грађани, или посебне услуге дизајниране за ОСИ, док приступачност подразумијева могућност приступа и коришћења тих услуга од стране особа с различитим врстама инвалидитета на мјесту, на начин, у вријеме и у форми, односно у обиму који њима одговара.

Сваки грађанин, односно свака грађанка Црне Горе има право на лична документа којима доказују свој идентитет и остварују различита права. Познато је да је за остваривање многих права (нпр. бирачко право, права из социјалне и дјечије заштите, путовање ван матичне државе и сл.) неопходно имати лична документа: личну карту и/или паош. Стога је неопходно познавати процедуру за добијање ових докумената, те ћемо те у наставку кроз смјернице упознати са том процедуром.

Смјернице за остваривање права на личну карту и пасош можете преузети на сљедећем линку: СМЈЕРНИЦЕ_ЗА_ОСТВАРИВАЊЕ_ПРАВА_НА_ЛИЧНУ_КАРТУ_И_ПАСОШ _ЗА_ОСИ