Мања слова Већа слова РСС
МУП


ВАЖНИ БРОЈЕВИ: 

ЈЕДИНСТВЕНИ БРОЈ
ЗА ЗАШТИТУ И СПАШАВАЊЕ
112

ПОЛИЦИЈА 122

ОПШТИНСКЕ СЛУЖБЕ
ЗАШТИТЕ И СПАШАВАЊА
123

ХИТНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЋ 124Питајте Министарство

Грађани

15.12.2014.

Поступање у ванредним ситуацијама - КЛИЗИШТА И ОДРОНИ

Поступање у ванредним ситуацијама - КЛИЗИШТА И ОДРОНИ Клизишта представљају кретање земље, камења и других наноса. Активирају се и развијају брзо, када се вода акумулира у земљишту као посљедица јаких и обилних киша, подземних вода, отапања снијега и неадекватне експлоатације земљишта. Одрон настаје наглим откидањем и стропоштавањем стијенске масе низ стрме падине. Врло често се јављају приликом снажних земљотреса или вулканских ерупција.

15.12.2014.

Поступање у ванредним ситуацијама - ПОПЛАВЕ

Поступање у ванредним ситуацијама - ПОПЛАВЕ

Поплаве су честе елементарне непогоде које могу бити локалних размјера – уколико погађају насеље или мање заједнице, или великих размјера – уколико погађају читаве сливове ријека и већи број општина. Поплаве се могу догодити свуда. Чак и врло мали потоци, рјечице, канали за одвод или кишни канали, који дјелују безопасно, могу изазвати поплаве већих размјера. Поплаве се најчешће не могу спријечити, али постоје одређене активности које човјек може предузети, а које ће предуприједити или умањити посљедице проузроковане овом природном непогодом.

15.12.2014.

Поступање у ванредним ситуацијама - ПОЖАР

Поступање у ванредним ситуацијама - ПОЖАР

Пожар је неконтролисано горење које наноси материјалну штету, угрожава људске животе и животну средину. Пожар је реална опасност у којој се, поред имовине, може изгубити и живот. Немојте дозволити да вам се то догоди, обезбиједите се на вријеме

15.12.2014.

Поступање у ванредним ситуацијама - ЗЕМЉОТРЕС

Поступање у ванредним ситуацијама - ЗЕМЉОТРЕС

Земљотрес или потрес настаје усљед помјерања тектонских плоча, кретања Земљине коре или појаве удара. Посљедица тога је подрхтавање тла због ослобађања велике енергије.Наука која проучава земљотресе назива се сеизмологија (грч. сеисмос – потрес и логос - наука). Инструмент за регистровање земљотреса називамо сеизмограф. Насупрот распрострањеном увјерењу да су то ријетке појаве, земљотреси се дешавају врло често. На срећу, највећи број је слабијег интензитета, који не изазива оштећења.