Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održan okrugli u okviru javne rasprave o Nacrtu Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma za period 2020-2024.godine i Akcionog plana za 2020.g.

Održan okrugli u okviru javne rasprave o Nacrtu Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma za period 2020-2024.godine i Akcionog plana za 2020.g.
Datum objave: 24.07.2019 14:06 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Danas je Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovalo okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma za period 2020-2024.godine i Akcionog plana za 2020.godinu.

Događaj, koji je upriličen u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova, okupio je predstavnike Nacionalnog operativnog tima za borbu protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije, predstavnike vjerskih zajednica, lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i medija.

U uvodnom dijelu govorio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović, nakon čega je uslijedio otvoren dijalog i razmjena mišljenja u cilju što kvalitetnijeg sagledavanja ovog strateškog dokumenta.

Pejanović je ovom prilikom naglasio da je strateški cilj Vlade Crne Gore, Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Biroa za operativnu koordinaciju i Nacionalnog operativnog tima jačanje otpornosti crnogorskog društva na pojavu radikalizacije i nasilnog ekstremizma, posebno onih koji vode ka terorizmu, te davanje konkretnog doprinosa na regionalnom i globalnom planu. Dodao je da je ostvarivanje ovog cilja moguće samo angažovanjem društva u cjelini, odnosno primjenom sveobuhvatnog i integrisanog društvenog odgovora zasnovanog na partnerstvu nadležnih organa na centralnom i lokalnom nivou, civilnog društva, vjerskih zajednica, akademske zajednice i medija.

Učesnici javne rasprave su strateški dokumet ocijenili pozitivnim i iskazali visok stepen saglasnosti sa postavljenim ciljevima. Takođe su iskazali potrebu intenziviranja međusobne saradnje u cilju realizacije zajedničkih projekata u narednom periodu.

Državni sekretar Pejanović je zahvalio prisutnima na komentarima i sugestijama, ocijenivši ih konstruktivnim i sadržajnim.

Poziv za javnu raspravu je objavljen 11. juna 2019. godine na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova i na portalu e-uprave, a javna rasprava traje 40 dana od dana objavljivanja javnog poziva.